Johaugs uppvisning – flög upp för backen

Publicerad 2016-01-10

Kalla vann spurtstrid om fjärdeplatsen

Johaug är oslagbar i klättringen.

Therese Johaug låg 39 sekunder bakom Ingvild Flugstad Östberg inför avgörandet.

Det avståndet tog hon inte bara ikapp – hon käkade upp det i ett nafs.

– En obeskrivlig känsla. Det här var målet hela året och jag nådde det, säger Johaug till SVT efter sin andra seger i Tour de ski.

Följ ämnen
Längdskidor

Backen Alpe Cermis är en pärs. En kraftmätning. Men kallar du klättringen upp för slalombacken för en mardröm har du inte lyssnat på Therese Johaug.

För norskan är Tour de skis avslutande etapp någon sorts njutning. Hon vet att hon är snabbare än övriga i den absoluta världstoppen, vilket har färgat av sig på årets tour.

För Ingvild Flugstad Östberg har varit i ledningen närapå hela veckan, ändå har Johaug setts som given favorit till slutsegern.

Dansade upp för branten

Johaug startade 39 sekunder bakom Östberg på den avslutande etappen. Luckan krympte hela vägen fram till sex kilometer, sjutton minuters skidåkning. Där satte Johaug in stöten och hoppskejtade nästan fram, medan Östberg såg ut att stå stilla.

Thereses lucka blev tio sekunder. Tjugo, trettio, en minut.

De sista kilometerna dansade Therese Johaug upp för branten, till synes så gott som oberörd.

De sista meterna tog hon en norsk flagga och passerade mållinjerna glatt viftande.

Kalla spurtade hem fjärdeplatsen

– Johaug är drottningen av vinterns skidåkning, hon är drottningen av Tour de ski och hon är sannerligen drottningen av att klättra upp för Alpe Cermis. Ingen är i närheten av henne, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Ingvild Flugstad Östberg gick i mål drygt två minuter efter Johaug och blev tvåa. Heidi Weng blev trea och efter en hård duell spurtade Charlotte Kalla förbi Kerttu Niskanen och blev fyra, vilket är hennes näst bästa placering i touren någonsin.

I rena åktider på sista etappen var Johaug snabbast, följt av Weng, amerikanskan Elisabeth Stephen (totalt på plats 19) och Charlotte Kalla.

Med svenska ögon går det att vaska fram fler glädjeämnen. Ida Ingemarsdotter kom tolva och Maria Rydqvist på plats tretton, vilket betyder att Sverige för första gången har tre åkare bland de femton främsta.

Kul, förstås, även om det inte var som Norge som hade tre bland de tre främsta...