”Undrar om gubbarna är rädda för att förlora mot oss”

Publicerad 2018-01-30

Bowlingens försök med att låta kvinnor representera både en herr- och en damklubb har inte gått som förbundet önskade.

Nu begränsas damernas möjligheter att spela med herrar.

– Jag undrar om gubbarna är rädda för att förlora mot oss tjejer, säger elitspelaren Lina Hamberg, 25.

I dag finns bara ett fåtal sporter där män och kvinnor tävlar mot varandra på samma villkor. Ridsport är förmodligen den kändaste, motorsport en annan.

Inom bowlingen tillåts damer ofta delta i herrtävlingar, men sporten har behållit separata serier för herrar och damer. I Sverige tillåts kvinnor tävla i nationella herrserier ända upp till den näst högsta serien. I elitserien är dock bara herrar tillåtna.

2010 införde Svenska bowlingförbundet så kallade damavtal för att få bukt med problemet att damlagen blev allt färre. Beslutet gjorde att damer tilläts representera två föreningar: ett damlag och ett herrlag. På så sätt kunde damer som bor på platser där det inte finns ett damlag träna och spela matcher med en herrklubb, men också tävla för ett damlag på en annan ort. Tanken var att damlag inte skulle tvingas lägga ner på grund av spelarbrist.

Regeln har varit omdiskuterad och efter att en motion kommit in till bowlingförbundets årsmöte i höstas meddelade styrelsen att frågan skulle ses över och att eventuella förändringar skulle införas till säsongen 2018–2019 som börjar efter sommaren.

Och förändringar blev det.

Den 25 januari meddelade förbundet att styrelsen på sitt senaste möte beslutat att spelare med damavtal från och med nästa säsong bara kommer tillåtas representera en förening per serieomgång. Damer kommer fortfarande kunna vara registrerade för ett herrlag och ett damlag, men måste varje omgång välja vilket av lagen de ska representera.

Hälften så många matcher

Lina Hamberg är en av Sveriges 25 bästa dambowlare. Hon bor i Uppsala där det inte finns något elitdamlag och tillhör därför herrklubben Uppsala BC 90 som hon både tränar och spelar matcher med. Tack vare sitt damavtal kan hon även spela matcher med damklubben BK Eva i Högdalen i södra Stockholm.

Enligt henne innebär regeländringen att hon kommer att spela omkring hälften så många matcher när hon nästa säsong inte kan representera båda föreningarna i en och samma omgång.

– Ett förbund borde värna om att man ska få spela så mycket som möjligt, inte begränsa och göra så att damerna får spela mindre, säger 25-åringen.

Bowlingförbundet skriver på sin hemsida att syftet med förändringen är ”att skapa de bästa sportsliga förutsättningarna för både dam- och herrserierna”.

Lina Hamberg tolkar det som att styrelsen vill förhindra herrklubbar att toppa sina lag med damspelare. Förra våren var Hässleholmsföreningen BK Femtionian, med flera damer i laget, nära att kvala in till herrarnas elitserie.

– Det här är en sport som borde vara ganska jämställd, där tjejer faktiskt kan konkurrera med killar. Men så fort damerna faktiskt börjar göra det och i vissa fall till och med konkurrerar bort herrarna, då väcks det frågor om hur man ska begränsa deras möjligheter att spela i herrarnas serier. Att toppa sina lag med utländska herrproffs går däremot bra. Jag undrar om gubbarna är rädda för att förlora mot oss tjejer.

Lina Hamberg tycker även att det är märkligt att beslutet togs på ett styrelsemöte och inte på ett årsmöte där alla distrikten kan säga sitt.

– I Svenska bowlingförbundets styrelse sitter det sex personer, varav fem är män. I vanliga fall tar man upp en fråga på ett årsmöte där man tillsammans med alla distrikten tar ett beslut. Men i det här fallet har man bara gått över huvudet på alla.

”Varför får inte vi spela mer?”

Enligt bowlingförbundet görs förändringen av damavtalen eftersom de i dag inte används som de var tänkta att användas.

– Ursprungssyftet var att damer som spelade i blandade föreningar, alltså med både herrar och damer, kunde göra damavtal med rena damföreningar så att damlag inte skulle behöva lägga ner på grund av spelarbrist, säger generalsekreterare Lena Sulkanen.

– Vi vill ju att damserierna ska finnas kvar. Men nu har det visat sig att fler och fler går över till herrklubbar och har damavtal, vilket inte var syftet, fortsätter hon.

Lena Sulkanen sitter inte i bowlingförbundets styrelse och var därför inte med och fattade beslutet. Trots det hänvisar både ordförande Ulf Sjöblom och vice ordförande Jan Wiede alla frågor till henne.

Sulkanen säger att frågan har diskuterats i flera år och att den sedan i höstas utretts av förbundets seriekommitté.

– Det har inte bara varit ett styrelsebeslut utan underlag.

– Genom åren har det varit väldigt mycket synpunkter, och väldigt mycket från herrarna: ”Varför får inte vi spela mer?” Tjejerna vill ju spela mer, men det är bara tjejerna som har fått dubblera, inte herrarna, säger Lena Sulkanen. 

Kan inte det här innebära att fler kvinnor slutar spela?

– Nej, det tror vi inte. Man tar inte bort valet, man begränsar det. Det är väldigt stor skillnad. Det är dubbleringsmöjligheten som försvinner. Problemet är att det blivit färre damlag, inte färre damer.

Inte jämställt

Lena Sulkanen lyfter fram tre huvudargument för det nya beslutet.

– Det är dels det sportsliga, att lagen får så lika förutsättningar som möjligt vid varje omgång. Ett annat argument är att vi vill att föreningar ska försöka rekrytera nya spelare. Nu gör avtalen att man kanske inte behöver jobba med att locka så många nya utan att man i stället försöker hitta avtalsspelare. Slutligen är det inte jämställt, det är inte lika för herrar och damer eftersom herrar inte tillåtits att dubblera.

Kommer det inte bli orättvist ändå? I vissa omgångar kommer lag förstärkas av damer och i andra kommer de inte det.

– Ja, det kan det absolut bli. Så det löser inte hela problemet.

Men gör beslutet att det blir mer sportsligt över huvud taget?

– Det är det man hoppas på. Nu har man tagit de här beslutet och så får man se vilken effekt det får. Det kanske blir fler som väljer att gå över till damföreningarna helt och hållet, vilket man kanske hoppas på.

25-åriga elitspelaren Lina Hamberg kan mycket väl bli en av dem.

– Jag kommer antingen få sluta i min moderklubb, BC 90, eller i damernas elitserie. Jag kan inte betala en full avgift i ett lag där jag kan spela några få matcher om året, säger hon.

Följ ämnen i artikeln