Pichler: Stina kan ta guld i nästa OS

Förre förbundskaptenen vill se särbehandling

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:

Ingen har vunnit OS-guld i både längdskidor och skidskytte.

Tidigare förbundskaptenen Wolfgang Pichler är eld och lågor över Stina Nilssons byte och tror att hon – med extra stöttning av förbundet – kan bli historisk om två år.

– Om jag fick den här typen av idrottare skulle jag investera mycket i henne, säger han.

Att försöka övertala längdåkare att bli skidskyttar är något Wolfgang Pichler gjorde sig känd som under sina år som svensk förbundskapten.

Men han hade som regel för sig själv att aldrig gå på stjärnåkarna. Att just en sådan nu byter självmant ser han som en jackpott för sin sport.

Det betyder också, tycker han, att förbundet ska behandla henne annorlunda.

– Nu ska man inte göra som man vanligtvis gör i Sverige, behandla alla lika. Hon kan hjälpa Sverige och skidskyttet mycket och behöver speciell support. Hon måste få en skyttetränare från förbundet som jobbar hårt med henne varje dag i Östersund, med start nu.

”Andra året kan bli riktigt bra”

Pichler pekar ut faktumet att Stina Nilsson kan bli historisk som den första OS-mästaren i både längdskidor och skidskytte som en bra morot för henne och tror att hon kommer att fajtas om guldet i OS om två år. Redan i år tror han att hon kommer att bjuda på några bra resultat.

Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

– Om jag var tränare i Sverige skulle jag ge henne chansen i världscupen i år, så hon får erfarenhet och lär sig det som man bara kan lära sig när man tävlar i världscupen. Tjejerna har sex platser så det borde vara möjligt. Sen kan det andra året bli riktigt bra.

Är det så lätt, att man bara kliver in i världscupen?

– Man måste ju göra ett kvalificeringslopp i IBU-cupen, men det borde inte vara så svårt. Sen kan hon komma med. De har många bra åkare men under min tid, om jag fick den här typen av idrottare skulle jag investera mycket i henne.

”Win-win-situation”

Tror du det kan skapa avundsjuka bland de andra?

– Nej, det är en win-win-situation. Om de kan träna med Stina kommer de förbättra sin fart, och det finns fortfarande fem platser som de kan fajtas om. Min känsla är att att det är riktigt, riktigt bra för de andra att få träna med en av de bästa skidåkarna i världen.

Enligt skidskyttelandslaget finns det i nuläget ingen klar plats eller plan för Stina Nilsson. Ledningen menar att det handlar mycket om att de helt enkelt inte pratat tillräckligt med henne.

”Frågor som kommer att få sitt svar då vi haft tid att prata igenom det med alla inblandade. Men just nu är detta allt för nytt för att svara på, det kommer vi att diskutera under möten den kommande veckan”, skriver landslagschefen Anders Byström i ett mejl.

Publicerad:

LÄS VIDARE