”Är en nackdel för våra åkare”

Petter Northug varnar: Coronan gynnar Ryssland och Mellaneuropa

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ASTRID PEDERSEN / BILDBYRÅN NORWAY

SPORTBLADET

Coronakarantänen bäddar för Ryssland och Mellaneuropa i vinter-OS 2022.

Det menar norske skidlegendaren Petter Northug och föreslår att förbudet mot så kallade höghöjdshus i Norge lyfts.

– Ryssarna får en fördel, säger Northug till norska TV2.

Coronavirusets spridning avslutade skidsäsongen på förhand och har skickat de aktiva in i isolering och en stor ovisshet kring framtiden. Något Petter Northug menar missgynnar de nordiska länderna inför OS i Peking 2022.

– Ryssland har möjlighet att acklimatisera sig till höjd i hemlandet. Det finns ett antal platser att välja mellan. Ryssarna slipper lämna hemlandet och har en fördel av det, säger Northug till norska TV2 och fortsätter:

”Lever på samma höjd”

– Detsamma gäller åkare från Mellaneuropa som lever och tränar på samma höjd som det ska tävlas på i Peking. Om våra åkare får begränsad tid på höjden är det en stor nackdel.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Julija Belorukova är en av Rysslands största stjärnor.

Petter Northug föreslår därför att så kallade höghöjdshus, där åkarna kan skapa liknande förutsättningar som på hög höjd i sina egna hem, återigen ska tillåtas i Norge. Dessa förbjöds av etiska skäl 2003 då de ansågs tangera gränsen till dopning.

”Måste lära dig leva där”

Idrottsprofessorn Øyvind Sandbakk vid universitetet NTNU tror inte att höghöjdshus är lösningen men ger Northug rätt i att de åkare som har möjlighet att leva på hög höjd kan få en fördel.

– Jag tror att de viktigaste effekterna norrmän som bor på låglandet kan få av att träna på hög höjd först och främst är att lära sig tävla där. Du måste lära dig att tävla där, leva där, sova gott och återhämta dig på ett bra sätt, säger Sandbakk.

Publicerad:

LÄS VIDARE