”Alla lag i världen har samma problem”

Förbundskaptenen Francois Gomez om utmaningarna och drömmarna inför EM: ”I den matchen är jag inte fransk”

Uppdaterad 2019-06-28 | Publicerad 2019-06-25

Han har den bästa svenska landslagstruppen någonsin till sitt förfogande och kommer att byta nationalitet när Sverige ställs mot Frankrike. 

Sportbladet mötte förbundskaptenen Francois Gomez och pratade bristande disciplin, svårigheter och EM-drömmar.

– Det här laget har möjlighet att göra extraordinära saker, säger han.

När Francois Gomez tog över de basketlandslaget för två och ett halvt år sedan blev han den tredje förbundskaptenen på mindre än ett år. Sverige hade då missat EM efter två raka mästerskap och gått igenom en turbulent tid med en sparkad förbundskapten och intern missnöje. 

När Sverige nu ska spela EM igen gör de det med vad som på papperet ser ut att vara det bästa landslaget någonsin med spelare som Amanda Zahui, tvillingarna Eldebrink och Louice Halvarsson

– Det här laget har möjlighet att göra extraordinära saker. Det är en väldigt bra grupp som jobbar hårt varje dag och har stor motivation. De vill göra något stort och jag tror att det är möjligt. Men det är hög nivå på den här turneringen. Det är 12-14 lag som kan ha samma dröm som Sverige. Men jag är optimistisk, för spelarna övertygar mig varje dag med sitt uppträdande både på och utanför planen, säger Gomez. 

”Trodde de skulle ha bättre disciplin”

Förbundskaptenen ser en stor förändring i det svenska landslaget sedan han tog över det. 

– För två år sedan var det här laget helt annorlunda. På två år har de byggt något starkt och något väldigt viktigt för att kunna spela EM. Nu vet jag att de är redo, hjärnan är redo. Benen också, men framför allt är hjärnan redo för att försöka vinna. Också för att slå tillbaka mot svårigheterna och svårigheterna inom sporten är att förlora. 

Vad har förändrats under de här två åren? 

– Positionen i laget, ledarskapet. Det är inte så lätt att bygga en hierarki. Alla spelare måste hitta sin plats och man behöver tid att göra det. Efter två år med tuffa tävlingar var det svårt. Vi förlorade mot Italien i kvalet och det var tufft för laget. Men det är nödvändigt att ha svårigheter för att bygga något starkt. Steg för steg har gruppen byggt den styrkan. 

Hur vill du att laget ska spela? 

– Jag har idéer och drömmar när jag coachar, men det viktigaste är att förstå vilka spelare man har, hur de lär sig och spelar basket. Med Sverige är det svåra för det första att det är svenska och då är är det mycket energi, tuffhet och aggressivitet. Jag tror att svenska basketspelare är så, men inte det svenska folket. Vi kan spela tufft och snabbt, men vi kanske saknar lite kontroll och disciplin. Disciplinen bland svenska spelare har förvånad mig. Jag trodde att de skulle ha mycket disciplin, men egentligen inte. 

Är det därför det varit så mycket upp och ner de senaste åren?  

– Ja, ja. Till exempel i vänskapsmatchen mot Ryssland spelade vi väldigt bra, men i samma match spelade vi också på låg nivå. Vårt jobb är att hitta balansen. Skillnaden mellan den höga nivån och den långa får inte vara så stor.

”Besatta av att göra poäng”

I de två sista träningsmatcherna mot Spanien och Storbritannien hade Sverige stora problem offensivt. Ändå är det bredden i anfallsspelet som är en av lagets största styrkor. 

– Spelare som Amanda (Zahui) och Frida (Eldebrink) är besatta av att göra poäng och det är bra, det är deras jobb. Elin gillar också att göra poäng och vi vet att Farhiya, Louice Halvarsson och Kalis också kan. Det är många spelare som i en eller två matcher kan kliva fram och göra poäng och det är det viktigaste. 

Kan det vara ett problem att spelare så gärna vill göra poäng?

– Nu är det inget problem. Nu. 

Det har varit? 

– Ja, alla lag i världen har samma problem. Alla vill spela, alla vill ha ansvar, alla vill göra poäng. Det är normalt. Om man har en spelare som inte tycker att det är viktigt har man problem. Vårt jobb är att hitta et bra ekvation, hierarkin och roller i laget. Att hjälpa spelarna att acceptera vad som är deras jobb.

”Måste lära mig nationalsången”

Sverige ställs mot Montenegro, Tjeckien och Frankrike i gruppen. För fransmannen Gomez blir den sista matchen speciell. 

– Det är såklart en känslosam match för mig. Jag ska skicka Marseljäsen och den svenska nationalsången, men jag måste klara mig den först. Men det är mer speciellt innan matchen än under den. Jag kommer att glömma att jag är fransk och att jag har tränat flera spelare i laget. Det svenska basketbollförbundet har gett mig chansen att leda ett väldigt bra lag i Europa och i den matchen kommer jag att vara svensk och inte fransk, säger han.