”Hade hellre sett min bror i ett annat team”

Publicerad:
Marc och  Alex Marquez, båda världsmästare  i roadrcaing 2019 - och teamkollegor hos Honda 2020
Foto: Vincent Thian / TT
Marc och Alex Marquez, båda världsmästare i roadrcaing 2019 - och teamkollegor hos Honda 2020

SPORTBLADET

I fyra år har Marc Marquez dominerat motoGP.

Men nästa år kan mästerskapet bli en familjefejd.

Då ställs han mot sin egen teamkollega – och lillebror.

– Jag hade hellre sett min bror i ett annat team, säger dominanten

I samband med årets säsongsfinal meddelade Jorge Lorenzo att han lämnar motoGP och Honda efter tre VM-titlar. 32-åringen som varit teamkollega till de senaste årens världsmästare Marc Marquez vill ägna livet åt andra saker.

Då valde Honda en omdiskuterad lösning - att skriva kontrakt över ett år med Marc Marquez lillebror, nybliven världsmästare i moto2.

Därmed blir Hondas fabriksteam en familjeangelägenhet till 2020.

– Jag är glad för hans skull och jag är stolt, men kan kommer att vara en motståndare till mig, säger Marc Marquez, som vunnit sex VM-titlar sedan 2 sin debut 2013 till motogp.com.

– Jag har inte pressat på nå något sätt, varken gentemot Honda eller mot Alex. Det är hans beslut, han ville ta det steget, men han kommer att utsättas efter press för han kommer att jämföras med mig.

Alex och Marc Marquez teamkollegor 2020

Alex Marquez, 23, är tre år yngre än sin framgångsrike bror och har vunnit två VM-titlar innan han nu ska debutera i den tyngsta klassen. Han väljer att göra det på en av de cyklar som anses vara absolut svårast att köra och med sin dominanta bror som teamkollega.

– Jag hoppas att han kan hantera pressen, det kommer att vara ett enormt tryck å honom och han måste vara medveten om att det är hans första säsong, säger Marc Marquez.

– Hondan är den absolut svåraste cykeln för en nykomling. Det hade varit enklare med en Suzuki eller en Yamaha eftersom motorn beter sig på ett annat sätt. jag får försöka att ge honom ett par råd, men du är väldigt ensam när du väl kör.

Första gången bröder är kollegor

Detta är första gången i historien som två bröder delar team och garage i motoGP. Det är dessutom två bröder som blir varandras tuffaste konkurrenter och Honda fått kritik för sitt förarval.

– Detta är en väldigt speciell situation, jag har aldrig upplevt det inom racingen tidigare, säger Hondas teamchef Alberto Puig

– Det är uppenbart att vi aldrig hade gett Alex den här möjligheten om han inte hade varit världsmästare i moto2. Så han kommer att klara detta. De är bröder. Med andra ord är de både bröder och konkurrenter nästa år.

Annas motor veckans snackisar 23.11 2019

Pole position

Honda

Marc Marquez har åtta VM-titlar i roadracing. Nu får han en ny teamkollega. Lillebror Alex, nybliven världsmästare i moto2. Det gör Honda till veckans stora snackis.

2) Jimmie Johnson

En legendar lämnar Nascar. 2020 blir den sjufaldige mästarens sista säsong.

3) Sebastien Ogier

Det ryktas om att Toyota presenterar Ogier, Elfyn Evans och Kalle Rovanperä som förare för WRC-säsongen 2020 nu på måndag.

4) Anders Eriksson

Den sjufaldige världsmästaren kommer till start i Novemberkåsan som avgörs i helgen. Då är det också 20 år sedan han vann sin första kåsa, även då avgjordes den i Eskilstuna.

5) Red Bull

Nytt världsrekord. Teamet genomförde ett däckbyte på 1,81 sekunder under F1-loppet i Brasilien. Nytt rekord.

6) Team Solberg

I vår kan du följa TV-serien ”Team Solberg” på norsk TV. Tittarna får följa pappa Petter, mamma Pernilla och sonen Oliver, skriver norska VG.

7) Ferrari

Det har pratats mycket om att Ferrari har fifflat med bränsleflödet under hösten, därför måste samtliga team använda ytterligare en sensor nästa år. Allt för att kontrollera att ingen fuskar.

8) Roger Penske

Det har ryktats om att han vill köpa Mercedes, men själv har han dementerat. Minst två gånger.

9) Esteban Ocon

Mercedes släpper fransmannen och låter honom testa för Renault redan i december.

10) Juan Manual Correa

Amerikanen skadade sig svårt i samband med den svåra olyckan under F2-loppet i Belgien tidigare i år. Nu berättar han att han förlorade sex centimeter av sitt högra ben i samband med kollisionen. Läkarna pratar om en rehabiliteringstid på två år.

Motorstopp

Citroën

Det förra mästarteamet drar sig ur VM i rally, Sebastien Ogier väntas bli klar för Toyota inom kort medan Esapekka Lappi letar efter en ny förarplats.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN