Truls Möregårdh

Appelgren jämför Truls med J-O: ”En skön lirare”

Av: 

Mattias Karlsson

SPORTBLADET

En ny svensk generation pingisspelare gör stor succé på VM.

Uppbackad av de svenska legendarerna på plats och hemma.

– Det är helt galet, Truls Möregårdh kommer från ingenstans, säger Mikael ”Äpplet” Appelgren.

Truls Möregårdh är i VM-final i singel, Mattias Falck och Kristian Karlsson är i VM-final i dubbel.

Det är exakt 30 år sedan Jörgen Persson vann VM-guld i singel samt Peter Karlsson och Thomas von Scheele vann VM-guld i dubbel på samma mästerskap 1991 i Japan.

Det är exakt 50 år sedan Stellan Bengtsson var den förra svenska tonåringen som vann VM-guld 1971 i samma land.

Nu är Jörgen Persson svensk förbundskapten och Stellan Bengtsson coach på plats i Houston i Texas, Mikael Appelgren har hållit kontrakt med dem och spelarna hemma från Stockholm.

– Det finns sådan historia här. Att Stellan Bengtsson sitter där och coachar är en injektion för Truls Möregårdh, en legendar som han inte har träffat tidigare, för Stellan Bengtsson har inte varit hemma på 12–13 år, säger ”Äpplet”.

69-årige Stellan Bengtsson bor i San Diego i Kalifornien sedan 15 år, där han bland annat driver en pingisakademi.

Han har inte varit hemma i Sverige på grund av flygrädsla efter att hans idol och kompis Hasse Alsér dog i en flygolycka utanför Bromma 1977.

”Bara sagt pang”

19-årige Truls Möregårdh är rankad som nummer 77 i världen, vilket gör honom till den lägst rankade VM-finalisten någonsin.

– Det som imponerar är att han slagit ut bra och högt rankade spelare. Det går inte att jämföra med Mattias Falck som var i VM-final för två år sedan, det här är en mycket större skräll. Så sent som förra året opererade han knät och har kunnat komma tillbaka. Det är också sättet han kommer tillbaka från underläge med 3–0 mot sydkoreanen Jonghoon Lim samt 2–0 och 3–2 i set mot tysken Timo Boll. Det har bara sagt pang, han bara lirar, säger ”Äpplet”.

Vad tycker du främst utmärker Truls Möregårdh som pingisspelare?

– Han är inte det minsta rädd när han spelar, han går inte runt och tänker om han ska slå eller vinna. Han kör på hela tiden och spelar konstruktivt, han har split vision och gör oväntade saker. Det händer ju massa saker hela tiden när han lirar. Han varierar spelet och det är svårt att se var bollen kommer, det är inte efter regelboken. Det är en skön lirare.

”En egen stil”

Lirandet och artisteriet är lätt att koppla samman med Jan-Ove Waldner.

– Han har sin egen stil, men mest är han lik J-O. Jag var mer bollsäker och hade bollsinne. Där han påminner om mig är att jag också låg under en jäkla massa, jag var för slö i början och fick arbeta mig in i matcherna. Han tränar mycket, han lever pingis och älskar pingis. Precis som jag pluggade han inte vidare efter nian för att satsa på pingisen, säger ”Äpplet”.

Jämför Truls med J-O.

Nu väntar kinesiska världsettan Fan Zhendong i VM-finalen klockan 02.00 svensk tid natten mot tisdag.

– Fan Zhendong ska bara sopa hem finalen med klara siffror, enligt vad kineserna tycker. Han ska också vara jättefavorit. Fan Zhendong har ändå inte vunnit något VM-guld i singel, så han kan bli nervös. Om kineser börjar bra så får de starkt självförtroende och blir svårstoppade, får man hål på dem i början kan de börja tänka. För Truls Möregårdh verkar det ändå inte spela någon roll, han kommer tillbaka och bara kör. Så här långt i en enda match kan mycket hända, säger ”Äpplet”.

I dubbelfinalen klockan 20.00 svensk tid på måndagskvällen så möter de båda 30-åringarna Mattias Falck och Kristian Karlsson det sydkoreanska paret Jang Woojin och Lim Jonghoon.

60-årige Mikael Appelgren vann bland annat VM-guld i dubbel tillsammans med Ulf ”Tickan” Carlsson 1985 i Göteborg.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 4 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt här.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Mikael ”Äpplet” Appelgren.
Publisert:

LÄS VIDARE

En svensk idrottsklassiker – Sverige kommer alltid vara ett bordtennisland

ÄMNEN I ARTIKELN

Truls Möregårdh

Mattias Falck (fd Karlsson)

”Äpplet” Mikael Appelgren

Bordtennis