Ola Wenström firar 300 CL-sändningar

”Då borde sviten ha brutits”

Av: Jonathan Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Ola Wenström.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ola Wenström.

En julafton utan Kalle Anka är ungefär som...

Champions League-studion utan Ola Wenström?

I kväll gör programledaren sin 300:e sändning i följd (!).

– Det är inte klokt egentligen när man stannar upp och tänker till, säger han.

I kväll kan tv-tittarna bänka sig framför ännu en fullspäckad Champions League-kväll på Viasat.

Ytterligare en kväll på jobbet för Ola Wenström alltså.

Programledaren har inte missat en enda Champions League-sändning sedan han började på kanalen 2008. Om inget oförutsett händer gör han sitt 300:e raka program.

– Det slog mig lite grann i våras att oj, det är tionde säsongen, hur många sändningar är det egentligen? Just det, jag har inte missat någon, säger Wenström.

Har sviten varit nära att brytas?

– Jo, det har den väl. Den borde nog ha gjort det till och med, jag var galet febrig och utan röst för ett par, tre år sedan med influensa. Då kanske jag borde ha stannat hemma, för min egen skull, för tittarnas och för experternas skull. Men man missar ju högst ogärna det här, det är det roligaste och häftigaste som finns att leda.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Ola Wenström.

”Finns hur många anekdoter som helst”

Runt en tv-produktion inträffar det förstås en del oväntade utmaningar bakom kulisserna som tittarna, om allt går som det ska, aldrig får ta del av.

– Det finns hur många anekdoter som helst, vi har fantastiskt roligt och det är ett jäkla bra arbetsklimat där det både är saker som är frustrerande och stressande men också utmanande generellt sätt. Det finns en massa ögonblick där det varit nära, men vi räddat upp det, allt går ju ut på att det inte ska bli fel.

Som den gången Kim Källström intervjuades av en dansk reporter i Viasats sändning och språkbarriären ställde till det rejält.

– Man kan vara så full i skratt eftersom man har asgarvat åt det under tiden för att det är så humoristiskt, sen ska kameran igång och man måste hålla sig, men det går nästan inte.

– Sen kan det vara små detaljer som att mikrofoner går sönder, det hämtas någon reserv när man inte är i bild och allt ska bli rätt, sen ska man vara skärpt när man kommer in i bild igen.

Vem är den bästa experten du jobbat med?

– Det är som att välja mellan sina barn – det går inte. Jag tycker verkligen så, alla experter har sin roll, fyller sin funktion och kommer med sina erfarenheter, jag trivs fantastiskt bra med alla. Nu låter det som att jag inte vågar säga någon men så är det är verkligen, betonar Wenström.

Foto: MARCUS ERICSSON / © Bildbyrån
Champions League-studion under Ola Wenströms debutår 2008.

Lagerbäcks taxi fick vänta

I och med att sändningarna pågår så sent in på kvällarna har programmet en öppen sluttid. Vilket kan vara en fördel när den talföre Sportbladetjournalisten Erik Niva går igång på något i studion.

En gång la sig frosten medan Erik höll på och Lasse Lagerbäck skulle iväg med en taxi, den stod kvar och Lasse fick skicka ut sina blockerade skott fem i tolv. Den (Nivas utläggning) hade så stor relevans att Lasse fick vänta med sina analyser.

– Men Erik är inte den enda syndaren och alla är nyfikna, ibland tar det mycket tid och det får det göra. Det är skönt att vara i den miljön att vi kan prata ut om saker ordentligt.

Siktar du på 500 raka sändningar nu?

– Haha, det finns inget sånt mål men det är klart, jag har nyligen förlängt kontraktet på Viasat. Så det finns iallafall en administrativ grund för att det blir en fortsättning på sviten. Men vi får se vad det blir, en sändning i taget.

En klassisk idrottsklyscha.

– Precis, den går att överföra till tv också.

Publicerad:

LÄS VIDARE