Daniel Ricciardo ska ta Renault till toppen 2019

Renault presenterar sin bil till F1 2019

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Daniel Ricciardo kör för Renault,  Renault presenterar bilen till F1 2019
Foto: Renault
Daniel Ricciardo kör för Renault, Renault presenterar bilen till F1 2019

SPORTBLADET

Han lämnar ett vinnande team. För ett som inte stått på prispallen sedan comebacken.

Men nu ska ta Renault till toppen.

– Jag vet vart jag vill och jag har som mål att det ska synas på banan med goda resultat.

Han debuterade i F1 för bottenteamet HRT 2011, men sedan 2012 har Daniel Ricciardo varit en del av Red Bulls familjen. Men efter sju säsonger och lika många GP-segrar har han nu lämnat teamet.

För Renault.

Den franska tillverkaren som har sin fabrik i Storbritannien och nu satsar på att ta sig tillbaka till toppen.

– Renault har en enorm historia inom motorsporten, det är en spännande utmaning att få vara en del av nästa steg av deras resa inom F1. Jag är här för att göra jobbet på banan och köra så fort som möjligt. Men jag vill också ge teamet energi, säger 29-åringen från Australien.

– Jag vill att alla ska gå med lätta, fjädrade steg framåt, det är del av mitt jobb och också sådan jag är som person. Jag strävar efter att vi i teamet ska jobba extra hårt och att alla ska anstränga sig ännu lite mer. Jag ser mej som en katalysator av positiv energi.

Daniel Ricciardo med Renault mot toppen av F1 2019

Renault vann två VM-titlar med Fernando Alonso 2005 och 2006, lämnade teamet under ett par säsonger innan man återkom till F1 2016.

De senaste åren har stallet avancerat i resultatlistan, 2018 var det fyra i konstruktörsmästerskapet och Nico Hülkenberg körde in flera bra placeringar - även om han ännu inte stått på prispallen.

– Vi var nia 2016 med åtta poäng, sjua 2017 med 57 poäng och fyra 2018 med 122 poäng, det visar vilken kraft vi har samlar och vi går in i årets säsong med målet att vara lika starka. Vi siktar inte på någon speciell placering eller på ett visst antal poäng, vi vill se att teamet fortsätter färden mot toppen, säger stallchefen Cyril Abiteboul.

Renault presenterar sin bil till F1 2019

Efter att stallet under flera år renoverat och byggt ut sin fabrik i brittiska Enstone och även investerat stora summor i den franska fabriken som bygger motorn så är förväntningarna stora. Nu har teamet presenterat Renault R.S 19 och den nya motorn Renault E-Tech 19 som ska hjälpa teamet upp till prispallen i VM.

– Den extra dynamiken som vårt förarpar, Daniel och Nico, har gör oss extra starka. Jag tror att vi har ett av de starkaste förarparen på gridden, säger stallchef Abiteboul.

– Daniel har erfarenheter av att vinna och kunskaper från ett toppteam medan Nico är hungrig. Han är en av de mest underskattade förarna i fältet.

Inför årets F1-säsong är det bara två team, Mercedes och Haas, som inte bytt någon förare. I går presenterade Williams och Toro Rosso sina bilar och i morgon följer Red Bull och Mercedes.

F1-testerna inleds sedan den 18 februari i Barcelona, Spanien. Säsongen ungefär en månad senare i Australien.

F1 2019 - alla datumen då bilarna presenteras

13 februari Mercedes med en shakedown, troligen på Silverstone, Storbritannien. Använder egen motor.
13 februari Racing Point, i Toronto, Kanada. Motor från Mercedes.
13 februari Red Bull. Motor från Honda, de är ett nytt samarbete.
14 februari McLaren. Motor från Renault.
15 februari Ferrari i Maranello, Italien. Använder egen motor.
18 februari Alfa Romeo, roll-out i samband med testerna i Barcelona, Spanien. Motor från Ferrari.

Foto: Renault
Daniel Ricciardo kör för Renault i F1 2019
Publicerad:

LÄS VIDARE