Nytt svenskhopp presenterade sig

Öhling Norberg nära fiasko – då klev 20-åringen fram: Mitt bästa kval någonsin

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: CARL SANDIN / BILDBYR N

SPORTBLADET

IDRE. Viktor Öhling Norberg tog sig med ett nödrop vidare från kvalet till söndagens skicrosstävling i världscupen i Idre men när den stora svenske favoriten svek klev en 20-åring fram och presenterade sig på allvar.

– Jag tror det är mitt bästa kval någonsin, säger Erik Mobärg.

På damsidan var Sandra Näslund återigen överlägsen samtidigt som OS-jagande Alexandra Edebo också gav sig själv en jättechans inför helgen.

Foto: LASSE ALLARD

Torsdagens kvalsuverän Viktor Öhling Norberg hade stora problem i fredagens kval och tog sig med ett nödrop vidare till söndagens tävling som 28:e man av 32. Detta samtidigt som även Sveriges andra stora medaljhopp till OS i Sydkorea om mindre än en månad, Viktor Andersson, också hade stora problem och inte var bättre än 22:a.

Vrålade i målområdet

”Va?!”, vrålade Andersson högt när han fick se sin tid i målfållan.

– Det kändes ju bra. Men ibland känns det bra och det går sakta och ibland känns det dåligt och det går fort. Det var ju så det var i går så morgon kommer det kännas bra och gå fort. Man måste passa på att prova bägge delarna innan man kan göra det perfekt, säger Viktor Andersson inför tävlingarna som inleds på lördagen.

Men en svensk herre imponerade i fredagens kval. 20-årige Erik Mobärg, även han uttagen till OS, slutade sjua i kvalet.

– Det var skönt. Kul! Jag tror det här är mitt bästa kval någonsin, säger Mobärg.

Victor Sticko (snöplig 33:a) och David Mobärg (56:a) tog sig inte vidare till söndagens tävling.

Edebo med god chans på OS-plats

På damsidan var Sandra Näslund återigen överlägsen. Efter att ha kört ifrån konkurrenterna med över två sekunder i torsdagens kval var Näslund nu återigen etta, denna gång med dryga sekundens marginal.

Glädjande för svensk del är att även Alexandra Edebo är vidare till söndagens tävling med en niondeplats. 20-åringen jagar en OS-plats och väntas få tummen upp från Sveriges olympiska kommitté om hon ordnar två semifinalplatser i helgen.

– Det är klart att det ligger och gnager i bakhuvudet även om man försöker fokusera på att ha kul och på sin åkning. För det blir mer av en distraktion. Men nu är det bara ”vikinga” upp sig och se lite farlig ut och så är det bara att gasa sen, säger Edebo.

Även Lisa Andersson, tolva i kvalet, är finalklar till söndag.

Publicerad:

LÄS VIDARE