Froome historisk efter första Giro-titeln

Av: 

TT

Publicerad:
Foto: TT

SPORTBLADET

Alla vägar leder till Rom sägs det.

För cykelstjärnan Chris Froome ledde den avslutande Giro d'Italia-etappen inte bara från och till den italienska huvudstaden – utan också rakt in i historieböckerna.

– Jag måste nypa mig själv, jag kan fortfarande inte tro det, säger segraren i årets Giro d'Italia.

Elva avslutande varv i de centrala delarna av Rom. Likväl var den avslutande etappen av årets Giro d'Italia precis som en avslutande etapp av ett Giro brukar vara. En transportsträcka – må så vara en bildskön sådan i hjärtat av den historiska huvudstaden.

Sam Bennett från Irland var snabbast och tog sin tredje etappseger i kamp med Elia Viviani, Italien, i den delen av fältet som faktiskt försökte åka fort på slutet. Men frågan är om inte den som var gladast sammantaget var Chris Froome, som när han gick i mål tillsammans med sina stallkamrater i Sky tog hem karriärens första Giro d'Italia-titel, i sin första start sedan 2010.

Grand slam

En titel som gör Froome historisk, då han är regerande mästare i både Tour de France och Vuelta a España. Förutom att bli den förste britten att vinna Girot så blev han även den tredje i historien att vinna de tre mästartitlarna i rad. Han blir också blott den sjunde cyklisten genom tiderna att överhuvudtaget ha vunnit alla dessa tre tävlingar.

– Jag har nog inte riktigt förstått det än men kommer säkert göra det när jag smält allt. Det har varit fantasiskt. Det här är drömmen för alla cyklister. Och att göra det inom tio månader... Det är otroligt, säger Froome till Eurosport.

Årets Giro började dock nästintill mardrömslikt för Froome. På den första etappen kraschade han, och behövde jaga redan från start. På den åttonde etappen vurpade han ännu en gång. Och inför den avslutande veckan låg han närmare fem minuter efter ledande Simon Yates. Där och då såg den där efterlängtade och historiska trippeln ut att vara väldigt långt bort.

Upphämtning

Men i ett överraskningsfyllt och oförutsägbart Giro så var det ganska passande att allt skulle avgöras med en osannolik comeback.

Froomes upphämtning i klättringarna på fredagens 19:e etapp kombinerat med ledaren Simon Yates kollaps var av sällan skådat slag, och plötsligt gick cykelklassikern i dur för den brittiske Tour de France-vinnaren.

Efter att ha tampats och stångats med regerande Giromästaren Tom Dumoulin på den näst sista etappen gick Froome mot en seger, mot alla odds.

Därmed övervann han också sin egen rädsla för det klassiska loppet.

– Jag har alltid varit lite rädd för att satsa på Girot då det är så krävande. Det är så annorlunda mot alla race. Att ha vunnit det är... Jag kan inte tro det själv, säger Froome.

Publicerad: