Flinck: Drömstarten gav en drömstart på EM

Kommer Tollbring i gång direkt i EM och tystar tvivlarna?

Hittar Sverige tillbaka till kontringshandbollen från 17/18?

Har Gottfridsson konserverat formen från Flensburg?

Får vi en Kim EDR närmare 16/17 i Löwen än VM 19?

Får vi dom lätta målen från Lukas Nilsson trots att han bänkats i 2 månader i Kiel?

Håller Lagergrens fot och visar han form?

”Resten” (målvaktsspelet, försvaret, linjespelet, högerkanten) är jag inte orolig för.

Fick svar på frågorna

Åtta minuter in i premiären tog Schweiz timeout och Carola sjöng ”Säg mig var du står, jag måste veta nu” så plåtväggarna skakade i Scandinavium.

Men det visste vi ju redan då.

6–3 till Sverige och vi hade redan kunnat bocka av fyra svar på frågorna ovan:

Jerry Tollbring hade kommit i gång direkt och tystat tvivlarna med tre mål.

Sverige hade sprungit på allt och visat att man hade hittat tillbaka till den frejdiga kontringshandbollen.

Jim Gottfrisson såg ut som han gjort i Flensburg i höst.

Kim Ekdahl Du Rietz såg så där härlig ut som han gjorde innan han lämnade handbollen och reste jorden runt efter en vända i kolonistugan i Lund.

De enda frågorna som väntade på svar var Lagergrens fot och form samt de lätta målen från Lukas Nilsson. Men man kan inte få allt på åtta minuter.

Nilsson hade dessutom inte spelat och Lagergren knappt rört bollen.

Efter en kvart utgick Lagergren, utan att ha fått något gjort och det väckte förstås nya frågor.

Stabilt spel i målet

”Resten” då? Som väntat inget att oroa sig för. framför allt inte på målvaktsfronten.

Andreas Palicka bjöd på den ena ninja-räddningen efter den andra och om Carola fick väggarna att skaka så fick den svenska publikfriaren taket att lyfta på den gigantiska plåtburken (Sveriges främsta handbollspublik finns fortfarande i Göteborg, sedan får Max Darj säga vad han vill).

När Palicka satte 11–5 efter 14 minuter var det inte bara hans andra raka mål i tom kasse (Sverige pulvriserade det schweiziska 7-mot-6-spelet). Han hade också assisterat till två-tre mål med sina svepande utkast – och tagit 50 procent av skotten.

Där och då var premiären avgjord.

Resten blev en transportsträcka.

Men vilken härlig transportsträcka det kan bli när hemmalaget får spela ut i en premiär och bara tanka energi från 11 644 gulklädda åskådare till en betydligt svårare uppgift (Slovenien) om mindre än 48 timmar.

Åtta minuter in i andra halvlek hade vi också fått svar på en av frågorna om Lagergren i alla fall, den om formen (tre raka mål). Högernian visade en del av sitt kunnande då innan han gick och satte sig igen. Men hur är det med foten egentligen?

Nu ska vi inte dra för stora växlar av själva prestationen och resultatet för Schweiz var svagare än vad vi lyckats haussa upp dem till.

Men Sverige kunde inte fått en bättre drömstart.

Coolast när Palicka skapade extas i Scandinavium?

Målvaktstränaren Mats Olsson som bara tittade ner i sitt block och antecknade något medan hela bänken runt honom stod och upp och jublade med knutna nävar mot Palicka.

EM:s mest osjälviska spelare?

Philip Henningsson som bollade fram sina medspelare två gånger om när målet stod tomt på kontring och Henningsson befann sig tolv meter från det.

Bonus: en ny publikfavorit hann presentera sig också de sista fem minuterna – Valter Chrintz i sin första mästerskapsmatch.

Hans backhand bakom ryggen till 31–21 fick det gula havet att dansa och gunga.