”Då ska Thobias Montler göra comeback”

Av: Mats Wennerholm

Publicerad:

Längdhopparen Thobias Montler är på väg tillbaka efter sin rivstart och tidiga skada.

Och få har haft sådan tur i oturen.

Allt det roliga är kvar.

– Ja, för min del är det ju bara bra att VM börjar sent och jag är klar för Diamond League-finalen i Zürich. Nu hoppas jag på comeback i lag-EM, säger Thobias.

Thobias Montler rivstartade den här säsongen med att vinna sitt livs första Diamond League-tävling på Stockholms Stadion, då ha hoppade personliga rekordet 8,22.

– Ja, och de åtta poäng jag fick där räckte för att kvalificera mig till Zürich. Det krävdes sex för att ta en plats i finalen, säger han.

Ja, det blir en skön omstart för Thobias Montler efter drygt två månaders rehabilitering.

Knäskadan från tävlingen i nederländska Hengelo den nionde juni har läkt enligt plan och utan komplikationer.

– Ja, jag hade en extrem tur att inget gick av. Det var några uttänjda ledband i knät och lite muskler som tog stryk. Första beskedet var 6-8 veckors rehab och det har verkligen gått bra, säger han.

– Men det var klart att det var irriterande när det börjat så bra. Jag kände att jag var uppe och fightades mot det bästa och plötsligt fick jag stryk av äldre damer på stan. Jag kunde knappt ta mig fram där i början. Men det var bara att acceptera.

Men längdvärlden har inte tagit några väldiga kliv de snart två månader som Montler varit borta.

Snarare tvärtom.

– Jämför man med förra året, så är det inte samma standard än så länge. Då låg de bästa runt 8,50-8,60. Nu är årsbästat 8,37, säger Thobias.

Ja, det är officiellt 8,38, men amerikanen Jeffrey Hendersons hopp kom på hög höjd i Utah redan den 27 april och kan knappt räknas in i den pågående utomhussäsongen.

Förra säsongen hoppade åtta man över 8,40, med kubanen Juan Miguel Echevarria i topp på 8,68.

Då var Thobias på en 38:e plats i världsstatistiken med sina 8,10.

Den här säsongen är han tia just nu - trots skadan - med personliga rekordet 8,22.

Och den som hoppat längst i sommar är sydafrikanen Luvo Manyonga med sina 8,37.

– Och för min del  känns det som det finns mer att ta med tanke på förhållandena när jag hoppade 8,22, säger Thobias Montler.

Ja, ett iskallt och småregnigt Stockholm var knappast optimalt för längdhopp den 30 maj.

Men trots den tidiga skadan har Thobias Montler den roligaste delen kvar av säsongen, med både Finnkapen, Diamond League-final och VM.

– Och det känns inte som jag tappat något direkt. Vi har hela tiden kunnat jobba med alternativ styrka och det känns som jag är på samma nivå.

Comebacken, då?

– Ja, vi hoppas på lag-EM 9-11 augusti. Jag är gärna med där. Men det blir garanterat start i Göteborgs GP den 16 augusti. Det gäller att vara smart och tänka framåt.

Publicerad:

LÄS VIDARE