Professor: ”Huvudet nästan exploderar”

Publicerad 2018-08-14

Tomasz Jedrzejak under tiden i Lejonen.

WARSZAWA. Speedway-stjärnan Tomasz Jedrzejak hittades död i sitt hem efter ett misstänkt självmord.

Fallet är ett i raden av självmord i Polen knutna till sporten som nu får sociologer att söka förklaringsmodeller.

– I vissa fall klarar de inte pressen, huvudet nästan exploderar, säger Dominik Antonowicz, sociologiprofessor, till Newsweek.

Under måndagen hade Tomasz Jedrzejak lagt upp familjebilder på sociala medier och bara dagen innan hade han pratat med ägaren till Stal Rzeszow som han körde för, Ireneusz Nawrocki.

Under tisdagen hittades han död.

– Jag fick ett telefonsamtal från Rafal Haj, Greg Hancocks mekaniker, som sa att ”Tomek” tagit sitt liv. Jag skrek bara ”va?!”. Sen blev jag helt stum och fick rysningar. Det var bara några dagar sedan jag begravde en vän som tagit sitt liv. Jag är i chock. Vi snackade länge under söndagen och allt var bra då. Tomek blomstrade av optimism, säger Ireneusz Nawrocki till Sportowefakty.pl där Nawrocki också bekräftar att Jedrzejak nyligen fått förlängt med laget till nästa säsong.

Det misstänkta självmordet har också väckt liv i en debatt om förarnas mentala påfrestningar. Jedrzejak är nämligen långt i från ensam på en dyster lista över förare som tagit sitt liv.

2004 tog tidigare juniorvärldsmästaren och Indianerna-föraren, Robert Dados, sitt liv.

Bara två månader senare tog 22-årige Kaparnaföraren Rafal Kurmanski sitt liv på ett hotellrum.

Juni 2006 tog 23-årige Lukasz Romanek sitt liv i garaget efter en träning och 2011 tog den slovenske föraren Matej Ferjan sitt liv i bostaden i polska Gorzow.

”Klarar inte att hålla ihop det”

Dominik Antonowicz, professor i sociologi vid Toruns Universitet, ser speedway som en modern form av tjurfäktning.

– Det är hög fart, hög risk för olyckor med skador eller död som följd och en publik som är väldigt exalterad – precis som under tjurfäktning, säger han.

Att speedway bokstavligen är en sport utan bromsar gör att förarna lever under konstant press och stress över allvarliga skador.

– Det är en extrem sport med fart, adrenalin och inte minst väldigt mycket pengar. Men samtidigt blir förarna vittnen till olyckor i näst intill varje match och i värsta fall till och med dödsfall. Det sätter sig i bakhuvudet, och i några fall klarar inte förarna den psykiska pressen och huvudet exploderar nästan, säger Antonowicz.

Att förarna dessutom tävlar i flera olika ligor med ett hektiskt schema ser Antonowicz som en tänkbart utlösande faktor.

– En vacker dag klarar man helt enkelt inte att hålla ihop det, säger professorn.


GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.