Wennerholm: Efter uppvisningen måste jag bara ställa frågan

TORONTO. Efter Kanadas seger mot Ryssland i natt måste ställa jag frågan.

Är Sidney Crosby världens bästa hockeyspelare genom tiderna?

Större än Gretzky, större än Lemieux, större än sovjetiska ikonen Charlamov?

Den här morgonen är jag nog böjd att svara ja.

Nu är jag naturligtvis lite förblindad av Sidney Crosbys uppvisning mot Ryssland i natt. Han satte själv Kanada i förarsätet med sitt fantastiska 1-0 efter 7.40 i första perioden, då han stal pucken av backen Kulikov och grundlurade målvakten Bobrovskij. Ett exempel på hela hans storhet.

Och när ryssarna vänt till 2-1 i den andra och chockat ett fullsatt Air Canada Centre, visade Crosby sin storhet på nytt genom att vända matchen på egen hand, då han spelade fram Brad Marchand till både 2-2 och 3-2.

Så frågan jag ställer mig?

Är han störst genom tiderna?

Vi har den evigt hyllade Wayne Gretzky som slog varenda NHL-rekord som gick att slå, men under en tid då det gjordes typ tio mål per match och målvakterna var småväxta spratteldockor.

Den bästa finalen någonsin

Vi hade den väldige Mario Lemieux med sina 194 centimeter och 105 kilo.

En storförpackning till hockeygeni. En annan poängmaskin under en tid då försvarsspel knappt existerade. Då vill jag inte ta ifrån dem någonsin av deras offensiva storhet.

Jag är en av få svenskar som hade förmånen att se dem tillsammans den enda gång de spelat i samma kedja. Det var i Canada Cup 1987, som gått till historien som den bästa final som någonsin spelats. Tre stenhårda finalmatcher mot dåvarande Sovjet.

En finalserie där ryssarna vann första matchen med 6-5 på övertid, Kanada den andra med samma siffror i den andra övertidsperioden och så en tredje som som också slutade 6-5 sedan Gretzky spelat fram Lemieux till det avgörande målet.

Kanadas ”Foppa”

Det anses fortfarande vara den bästa finalserie som någonsin spelats och i det fallet är jag också böjd att hålla med.

Jag satt där på läktaren i då nybyggda Copps Coliseum i Hamilton tio mil från Toronto och bara gapade över den offensiva skickligheten från båda lagen.

Men när jag suttit och studerat Sidney Crosby här i Toronto 29 år senare, vid VM i Prag 2015 och vid OS i både Vancouver 2010 och Sotji 2014, så har jag svårt att se någon mäta sig med hans storhet.

Han har vunnit två Stanley Cup, två OS-guld och ett VM-guld.

Han är Kanadas Peter Forsberg. En vinnarskalle.

Dessutom är han bara 29 år och på väg mot sin första World Cup-titel. Han kommer bara att bli större.

Ja, det såg ut att bli en riktig rysare i natt, när ryssarna chockade med att vända 0-1 till 2-1 i andra perioden.

Men bara dryga minuten efter Evgenij Kuznetsovs chockartade 2-1 med bara tre och en halv minut kvar av andra perioden, kvitterade Marchand med sitt första mål för kvällen.

Sedan rasade det iväg och slutade ungefär som väntat - men en kanadensisk seger med klara 5-3.

Det var Sidney Crosbys 23 raka seger med sitt Team Canada räknat från OS i Vancouver 2010.

Vilken vinnare.

Nu är det bara Sverige som kan stoppa honom om de vinner mot Team Europe idag. Skulle Team Europe vinna den semifinalen, då talar vi inte ens en final.