Skidskytte

Björn Ferry: Du är mer suspekt än Ustjugov

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

Går det ens att fira en OS-medalj man får hemskickad tio år senare – medan en pandemi härjar?

Klart det går.

– Vi måste ha stora skärmar så att vi kan se varandra dansa runt, säger Björn Ferry.

De svenska skidskytteherrarna var fyra i mål i OS-stafetten 2010 och VM-stafetten 2011. Men ryssarnas slutman var dopad och ser ut att få sina resultat från den perioden strukna.

Jevgenij Ustjugov har en sista chans att överklaga Cas dom, men mycket talar för att ett gäng bronsmedaljer i vinter kommer att postas till Storuman, Örnsköldsvik och ett par andra svenska orter.

Men hur förhåller man sig till retroaktiva medaljer? Ska de bara skyfflas in i prisskåpet, eller går det att återuppväcka gamla känslor och få ur sig det jubel man bestals på ett decennium tidigare?

”Alltid känt oss lurade...”

– Ja, vi kommer att fira. Jag pratade med Nisse (Mattias Nilsson, tredjesträckan på OS) och Wolfgang (Pichler, förbundskapten). Vi sa att det måste bli fest, säger Björn Ferry.

Hur ska det gå till?

– Blir domen klar under corona får det bli skypefest. Carl Johan (Bergman) får lösa tekniken så att vi kan dansa. Vi letar fram gamla OS-kostymer och så kör vi.

Allihop?

– Wolfgang är inte så bra på teknik men om han återhämtar sig måste han vara med.

Det svenska stafettlaget vid OS i Vancouver 2010 – och nyblivna bronsmedaljörer: Fredrik Lindström, Björn Ferry, Mattias Nilsson and Carl-Johan Bergman.

Varför är det viktigt?

– För att det här blir vad vi gör det till. Se på samerna som begraver kranier de får tillbaka från diverse forskningsinstitut. Det är deras sätt att ta ett riktigt avsked. Vi har alltid känt att vi blivit lurade på några medaljer så det känns inte mer än rätt att få dem nu. Det vore mer märkligt att bara ta medaljen och stoppa undan den.

”Han stal mitt bordssilver!”

Är du arg på Ustjugov?

– Jag har varit extremt frustrerad på fuskarna. Klart att det börjar lägga sig efter tio år och jag har fått andra framgångar som jag kan tänka på. Men jag lider med den som blev fyra en gång karriären, som var så nära, men aldrig tjänade en spänn. Ingen kommer ihåg att han var på OS eller VM, men egentligen vann han medalj.

Hur uppträdde Jevgenij Ustjugov under den här perioden. Kollade ni snett på honom?

– Nej, han var trevlig. Det går inte att se på en bedragare att han är skum. Då är det ingen bra bedragare. Du vet hur det alltid är, ”den där försäljaren verkade så trovärdig innan han stal mitt bordssilver”. Myllylä och Kirvesniemi var skittrevliga också.

Trevlig, alltså?

– Ja. Artig. Han sa hej och tack och grattis. Han var en glad prick. Man får en bild av mystiska män i svarta rockar som smyger runt med sina väskor. Ustjugov var inte sådan. Du ser mycket mer suspekt ut än Ustjugov.

Om domen står sig, ska ryssarna då posta sina medaljer eller kommer det tryckas upp nya?

– Det blir nog de gamla medaljerna. OS-medaljerna från Vancouver är unika, så de får försöka kräva tillbaka dem. Normalt sett är det inget man slänger, så de bör finnas någonstans.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Dopad ryss ger Sverige nya bronsmedaljer

ÄMNEN I ARTIKELN

Skidskytte

Carl Johan Bergman

Björn Ferry

Wolfgang Pichler

Fredrik Lindström