Jakobsen : ”Tacksam att jag lever”

Publicerad:
Fabio Jakobsen har nu fått flyga hem.
Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN
Fabio Jakobsen har nu fått flyga hem.

SPORTBLADET

Nederländska cyklisten Fabio Jakobsen kraschade svårt vid målgången i Polen runt.

När 23-åringen nu för första gången uttalar sig menar han att läkarna räddade hans liv.

"Det var en svår tid på intensiven, då jag inte visste om jag skulle överleva", säger han i ett pressmeddelande.

Fabio Jakobsen flögs hem till Nederländerna i onsdags efter en vecka på sjukhus i Polen.

Men under en tid svävade han mellan liv och död.

"Jag är så tacksam att jag lever. Traumaläkarna och sjuksköterskorna vid målet i Katowice räddade mitt liv, vilket jag är extremt tacksam för. Jag tillbringade en vecka i intensivvård vid St Barbara-sjukhuset i Sosnowiec. Där opererade de mig i fem timmar och gav mig livet tillbaka", säger Jakobsen i ett pressmeddelande från stallet Deceuninck–Quick-Step.

Foto: Tomasz Markowski / TT
Fabio Jakobsen skadade sig allvarligt efter en krasch i Polen Runt.

Allt mer självständig

Nu har cyklisten från lämnat sjukhus men en längre tids vila väntar för den svårt skadade Jakobsen, inte minst på grund av en allvarlig hjärnskakning.

"Steg för steg blir jag alltmer självständig. De kommande veckorna och månaderna kommer jag att genomgå flera operationer och behandlingar för att fixa ansiktsskadorna."

Den otäcka olyckan skedde på upploppet av den första etappen av tävlingen i Polen när Dylan Groenewegen, som var i ledningen, stängde vägen för Jakobsen som försökte ta sig förbi. 23-åringen flög med hög hastighet in i reklamskyltarna vid sidan om banan.

”Tänker inte ens röra en cykel”

– Det är aldrig min avsikt att utsätta andra cyklister för fara. Men det här är verkligen mitt fel. Jag avvek från min linje och det får man inte göra. Jag ångrar det. Jag tänker inte ens röra en cykel nu. Det kommer ta lång tid innan jag ens kan tänka på att spurta. Jag vill inte ens tänka på cykel under nästkommande månader. Vi får se vad som händer efter det, har en mycket ångerfull Groenewegen sagt i en tidigare intervju.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN