Therese Johaugs svar på den svenska galanobben

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Succé på löparbanan i Norge, men från Stockholms Diamond Leaguegala får Therese Johaug nobben.

Ett skäl är skidåkarens tidigare dopningsavstängning och för Sportbladet kommenterar norskan beskedet och skapar förvirring kring en tidigare svensk förfrågan.

– Jag har väldigt stor respekt för att de inte vill och att det är upp till varje arrangör vilka prioriteringar och kriterier man sätter, säger hon.

Therese Johaug är i full träning inför vinterns skidsäsong. Under onsdagen genomförde hon ett pass tillsammans med flera landslagskollegor i Holmenkollen, i Oslo.

Den norska skidstjärnan har under senare tid dock mest skapat uppmärksamhet på löparbanan.

Den 11 juni satte Therese Johaug personrekord 10 000 meter på Bislett i Oslo i tävlingen som i coronatider döptes ”Impossible Games”. I debatten som följde i Sverige involverades tävlingsledningen för den svenska Diamond League-galan, som flyttats från maj till augusti.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

SVT skrev att norskan inte lär bli inbjuden till galan och att skälet var den tidigare dopningsavstängningen. Therese Johaug var avstängd 18 månader (18 oktober 2016-18 april 2018) för bruk av anabola steroider som hon fått i sig via en munsalva. Utredningen slog fast att det handlade om misstagsdopning och efter avstängningen har Therese Johaug tävlat i så väl längskidor och norska friidrottstävlingar, men hennes namn har inte diskuterats av tävlingsledningen i Stockholm.

– Vi är generellt emot att sådana som varit avstängda för anabola steroider hör hemma på en tävlingsarena, säger tävlingsledaren Jan Kowalski till SVT Sport.

Han utvecklar för Sportbladet:

– Vi tycker inte att tidigare avstängda för anabola steroider gör bra reklam, det står vi fast vid, säger han men betonar:

– Vi har ingen sådan generell sådan princip att vi inte bjuder in tidigare dopningsavstängda. Men sen bestämmer vi vilka som tävlar på vår gala utifrån vilka som är mest kommersiellt gångbara. Som ett av flera kriterier ska det vara en viss idrottslig nivå. Vi har krav på oss från internationellt håll att ha de bästa på startlinjen och ser man på världsrankingen finns inte Johaug ens med, säger Jan Kowalski som också påpekar att 10 000 meter inte ingår i tävlingsprogrammet den här sommaren.

”Fick erbjudande om Stockholm”

När Sportbladet når Therese Johaug på telefon i Norge svarar hon på beskedet från den svenska arrangören.

– Jag har väldigt stor respekt för att de inte vill och att det är upp till varje arrangör vilka prioriteringar och kriterier man sätter, säger hon.

I nästa mening kommer dock Therese Johaug med ny och oväntad information.

– Det var lite lustigt för i november jag fick erbjudande om att springa Diamond League i maj i Stockholm. Så några svenskar vill ha mig... Jag tackade nej till den, jag tyckte att det kom för tidigt (efter vintersäsongen), hävdar skidåkaren.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Varken Jan Kowalski och Daniel Wessfeldt, som arbetar med startfältet på Diamond League-galan i Stockholm, känner till en sådan inbjudan.

När Sportbladet når Jörn Ernst, Johaugs manager, säger han att teamet fick en förfrågan via Jack Waitz, känd friidrottsprofil i Norge, och att det handlade om - som de uppfattade det - ett lopp i samband med galan, som skulle varit i maj. Då de aldrig var aktuellt släppte de frågan där och då.

När Sportbladet får kontakt med Jack Waitz berättar han att det handlade om en underhandsförfrågan från svenskt håll i syftet att arrangera ett lopp på 10 000 meter i Stockholm.

– Ulf Saletti, som varit engagerad i svensk friidrott i många år, ringde och sa att det var ett försök att arrangera ett lopp i Stockholm i slutet av maj eller början av juni. Det hade inget med Bauhaus-galan att göra. Det handlade om att få Therese dit och så tror jag att det var snack om att få någon svensk skidåkare att springa också, säger Jack Waitz.

Enligt Ulf Saletti fanns det planer och en förfrågan ställdes, men projektet lades ner ganska omgående och han ser det numera som en ”icke-fråga”.

Oavsett om det skulle bli en framtida tävling på svensk mark eller inte skulle Therese Johuag gärna genomföra ett svenskt-norsk löparmöte. Med Frida Karlsson.

– Det hade varit roligt, säger Johaug som noterat att den svenska skidåkaren slutit upp bakom henne i galadebatten.

Frida Karlsson försvarade Therese Johaug i en intervju med Sportbladet.

– Det är väldigt trevligt att höra att hon tyckte det. Jag sätter ett högt pris på att få stöd från de svenska åkarna, säger 31-åringen.

Publicerad:

LÄS VIDARE