OOSTENDE. Sverige fick ingen drömstart på kvalet.

Det blev en väntad förlust mot redan OS-klara Japan, 54–75.

– Vi kan vinna två matcher till, säger Kalis Loyd.

Sverige var förberett på högt tempo och ett vasst trepoängsskytte i den första OS-kvalmatchen. Men matchbilden mot redan OS-klara Japan blev inte riktigt som förväntat.

Världsnian behövde 15 försök på sig innan det försöka trepoängsförsöket satt, ändå ledde de matchen. Sverige spelade tufft och aggressivt försvar och gjorde det svårt för Japan. Men offensiven fungerade inte lika bra.

Kalis Loyd bar Sverige i den första halvleken med sina åtta poäng, men i övrigt hittade Sverige inte flytet. Stjärnan Amanda Zahui kom inte in i matchen och satte bara 1/7 skott i den första halvleken. Samtidigt satte Sverige inte en enda trea och ställningen var 25-20 till Japan i paus.

– Det känns nästan som en försäsongsmatch. Det är nervöst och anfallet är alldeles för dåligt. Jag hoppas att man kommer ut redo i andra för det här håller inte, säger SVT:s expert Elisabeth Egnell.

Kan avgöras på målskillnad

Sverige fick stora problem med Nako Motohasi som satte elva poäng i inledningen av den tredje perioden och matchen började rinna svenskorna ur händerna.

Japan spelade aggressivt försvar och började hitta sitt trepoängsskytte. Med sju treor i den andra halvleken såg det ut att dra iväg rejält.

Men Loyds 18 poäng och sju raka av Zahui slutminuterna såg ut att snygga till siffrorna men det blev till slut ändå förlust med 75–54.

– Det är lite tungt. Jag tycker att vi spelar en bra första halvlek, men vi missar i defensiven i den tredje perioden och Japan får sätta sina treor, säger Kalis Loyd.

– Vi ska inte förlora med 20 poäng mot Japan, säger Frida Eldebrink.

Japan är redan kvalificerade för OS i form av värdnation vilket innebär att Sverige måste ha Kanada eller Belgien bakom sig i gruppen för att bli ett av de två lagen som går till OS.

– Vi kan vinna två matcher till, säger Loyd.