Oliver Solberg kör VM i rally

Petter Solbergs son startar satsningen mot WRC

Av: Anna Andersson

Publicerad:

SPORTBLADET

VM i rally startar i Monte Carlo.

Och samtidigt startar också en helt ny VM-karriär.

Oliver Solberg inleder sin satsning mot WRC.

Petter Solbergs son startar satsningen mot WRC
Foto: Oliver Solberg Media
Petter Solbergs son startar satsningen mot WRC

När hans pappa debuterade i WRC för 21 år sedan såg rallyvärlden helt annorlunda ut. Nio olika biltillverkare ställde upp, sju av dem deltog i VM och totalt 24 förare finns med i resultatlistan.

Sedan dess har rallyns kungaklass förändrats rejält och när 18-årige Oliver Solberg inleder sin satsning mot att en dag nå WRC återfinns fyra fabriksteam i WRC och 14 förare är registrerade i den tyngsta klassen.

Därför lägger han största vikt vid att förbereda sig ordentligt och inleder sin satsning med sin R5:a i Monte Carlo utan någon som helst ambition att slåss om några framskjutna placeringar.

– Jag är bara här för att samla erfarenheter. Detta är ett klassiskt och mycket svårt rally. Jag har aldrig kört på asfalt tidigare och nu måste jag skaffa mig erfarenheter, lära mig sträckorna och lära mig att hantera underlaget. Det är min prioritet, säger Oliver Solberg.

– Jag har en långsiktig plan att nå WRC, men det får inte gå för fort utan jag måste vara redo när jag kommer dit och vägen dit är fortfarande lång.

Oliver Solberg tävlar i VM i rally

Sedan ett par år tillbaka har han sin bas i Frankrike där han också går i skolan, på FFSA Racing Academy i Le Mans. Inför årets första VM-tävling har han också haft möjligheten att testa på det utmanande väglaget som finns i området kring Monaco. Testet pågick i tre dagar och han fick råd av så väl pappa Petter som Didier Auriol (världsmästare 1994 och trefaldige vinnare av Rally Monte Carlo).

– Ändå får jag inte titta på tiderna som de kör i täten, inte på de tider många av fransmännen i min klass kör på heller. Rally Monte Carlo är en väldigt svår utmaning och kan jag ligga inom en sekund efter täten per kilometer är det bra. Monte är så annorlunda jämfört allt annat, säger Oliver Solberg.

Årets rally är det 88:e sedan starten 1911, det är det äldsta rallyt i VM-historien och på startlinjen finns två förare som vunnit tävlingen sju gånger var. De båda fransmännen Sebastien Ogier och Sebastien Loeb.

Bakom dem kör en svensk förare som kämpar för någonting helt annat än en seger.

18-årige Oliver Solberg är redo att inleda sin långa resa mot att en dag köra WRC.

Foto: Oliver Solberg Media
Oliver Solberg i Monaco. Där bodde han under sin barndom, nu tävlar han i VM i rally i bergen utanför Monte Carlo.

Pole position

Sebastien Ogier

Efter åtta av de 16 sträckorna i Monte Carlos VM-rally är det den flerfaldige världsmästaren från Frankrike som leder. Knappt före sin kollega hos Toyota, Elfyn Evans. Även Thierry Neuville, Hyundai är med i kampen om segern i säsongens första deltävling.

2) Lewis Hamilton
Det snackas om världsmästaren i F1 och ryktas om att han ska få 90 miljoner euro (900 miljoner kronor) för att skriva på ett kontrakt med Mercedes över 2021 och 2022. Faktum är att Hamiltons kontrakt går ut efter säsongen - allt annat är rykten.

3) Oliver Solberg
Petters son har inlett sin VM-karriär. Målsättningen är tydlig - att köra hem en VM-titel till Sverige i framtiden.

4) Bröderna Marquez
Tillsammans kommer de att bli årets snackis i motoGP. Två bröder i samma team. Säsongen startar i Qatar den 8 mars och avslutas i Spanien (Valencia) den 15 november. Heter årets mästare också Marquez i efternamn?

5) Fernando Alonso
Han och McLaren går skilda vägar. Spanjoren är inte längre ambassadör för den brittiska biltillverkaren.

6) Pirelli
Däcktillverkaren bekräftar att samtliga 10 F1-team bygger en testbil som ska användas för att testa 18-tumsdäcken till 2021.

7) Andrea Iannone
Är fortfarande avstängd för dopning sedan han testades positivt i samband med motoGP-loppet i Malaysia. Den 4 februari ska han träffa FIM:s dopningsnämnd i Schweiz och försöka rentvå sitt namn.

8) Johan Kristoffersson
Det blir rally fram till och med Rally Sweden. Sedan? Ingenting är klart, men han utesluter inte en comeback i STCC.

9) Kinas GP
Det ryktas om att Kinas GP kan ställas in på grund av den rådande virussituationen i landet. Kinas motorsportförbund, CAMF, meddelade torsdags att alla motorsportevenemang i landet fram till och med april ska ställas in. F1 kör i Shanghai 19 april. FIA har varken bekräftat eller dementerat uppgifterna.

10) Nils Andersson
Mästare i Rally X Nordics Crosskartklass tar nu steget upp till Rallycross och Supercar Lites.

Motorstopp:

Ott Tänak

Världsmästaren i rally inledde årets säsong med att köra av på den fjärde sträckan av VM-premiären i Monte Carlo. Därmed tog den första dagen slut efter 9,2 km av fredagens andra specialsträcka.

– Jag är bara glad att de mår bra, säger Hyundais teamchef Andrea Adamo.

– De stannar på sjukhuset över natten, men det är rutin vid den typen av olyckor.

Foto: Charly Lopez
Oliver Solberg i VM i rally
Publicerad:

LÄS VIDARE