”OS behöver oss mer än vi behöver dem”

Legendaren: Om en vecka pratar ingen om OS men vi kommer ta över världen

Publicerad 2021-08-05

Rune Glifberg.

TOKYO. När det första tv-spelet i framgångssagan med Tony Hawks namn på släpptes 1999 var Rune Glifberg en av tio karaktärer.

På torsdagen blev den 46-årige dansken förste manlige parkåkare att delta i OS.

– OS behöver oss mer än vi behöver OS. Vi kommer ta över världen, säger Glifberg.

Rune Glifberg beskriver det själv som ”ett budskap från universum” när hans namn drogs först av alla till startordningen i herrarnas parktävling. Spelen i Tokyo är första gången skejt finns med på programmet efter en osannolik utvecklingsresa de senaste 35 åren.

Ännu mer osannolikt är att Glifberg själv varit med hela vägen. Han var 1999 en av tio åkare i det första stora tv-spelet som hjälpte sporten att slå igenom på allvar världen över och är i dag en av bara tre skejtare som deltagit i alla X Games.

– När jag började skejta var OS, och att vara en del av OS, förmodligen det töntigaste vi kunde tänka oss. Senast jag brydde mig om OS var 1984 när Carl Lewis dominerade friidrotten men sedan började jag åka skateboard 86 och brydde mig aldrig om OS igen. Men skateboard växte och nu är vi på en annan plats och det är härligt att se skejt vara en del av OS på den här världsscenen, säger Glifberg efter kvaltävlingen i Tokyo.

Hur var det att åka OS efter den karriär du haft?

– Bara att kvala var en stor personlig utmaning men jag är jätteglad att vara en del av det. Det var en stor ära att åka första åket i skateboarding park. Vilken otrolig ära!

”Inte ärligt att vi tävlade i dag”

Glifbergs insats blev dock inte någon sportslig succé utan dansken försvann ur tävlingen redan i kvalet. Det rörde dock inte 46-åringen nämnvärt då han menar att sporten faktiskt sviker sina egna ideal bara genom att ställa upp på tävlingsmomentet.

– Skateboard är en vacker sak. Det handlar inte om medaljer och rekord eller vem som är snabbast eller kan hoppa högst. Vi är här för att visa världen skateboard i sin renaste form och jag tycker att vi lyckats med det. Vi var här, vi stod för en fantastisk uppvisning och det enda som inte var helt ärligt mot skateboard i dag var att vi tävlade.

I startfältet i herrarnas kval fanns förutom Glifberg också jämnårige Dallas Oberholzer från Sydafrika. En 46-åring som inför tävlingen berättade att han aldrig haft ett riktigt jobb och att hans mamma alltid känt en besvikelse över sonens livsval.

– Men efter att jag kvalificerade mig till OS är min mamma äntligen nöjd. Förstår du hur skönt det känns? Det har tagit så lång tid för min mamma att se och uppskatta det jag gjort i mitt liv. Det är förmodligen det bästa jag tar med mig från OS. Wow!

”Om en vecka pratar ingen om OS”

Rune Glifberg varnar samtidigt för att OS också kan komma att splittra skejtvärlden.

– Skateboard är och har alltid varit en gemenskap men jag tror tyvärr vi kommer få se en splittring i framtiden där en liten procent av åkarna kommer fokusera på att tävla och åka OS och sånt. Men med det sagt kommer vi fortfarande ha folk av alla sorter där ute på gatorna som skejtar, skrapar upp sina knän, bråkar med säkerhetsvakter, hoppar nedför trappor och över staket. Den delen kommer alltid överleva och vara den som inkluderar och inspirerar 98 procent av alla skejtare. Om en vecka kommer inte heller någon skejtare att prata om OS.

Nu pratas det ändå väldigt mycket om vad skateboard kan få av OS, men vad tror du OS kan få av skateboard?

– Jag tror att OS har tur som har fått skateboard. De flesta unga i dag har alla möjligheter i världen men vill skejta. OS behöver en nystart och skateboard är det. De måste fånga de ungas uppmärksamhet och skateboard kommer lösa det. OS har tur som fått skateboard för vi har bara börjat. Skateboard kommer ta över världen.


Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll Medaljligan OS 2021

Följ ämnen i artikeln