Ryska ilskan i natt: ”Det är skandalöst”

Ministern: ”Ser det som ett politiskt beslut”

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Jevgenij Belov, 27, och Alexander Legkov, 34, stängs av från OS på livstid.

Nu rasar Ryssland mot domen.

– Skandalöst!, säger tränaren Markus Cramer.

– Ett politiskt beslut, menar vice premiärministern Vitalij Mutko.

Samtidigt kan de få tävla i Sverigepremiären ändå.

Alexander Legkov och de fem andra ryska åkarna vars namn förekom i den så kallade McLaren-rapporten blev nyligen friade i Cas (idrottens skiljedomstol) och skulle få börja tävla igen i november månad.

På onsdagen kom smällen.

IOK portar Legkov och Belov från alla framtida OS och stryker även deras resultat från Sotji-OS 2014 där Legkov tog guld på femmilen och silver i stafetten.

– Vi kommer att överklaga, meddelar Legkovs advokat Christof Wieschemann.

Legkov har aldrig lämnat något positivt dopningsprov, men hans förekommer i McLaren-rapporten, som avslöjade en statsstyrd rysk massdopning inför och under mästerskapet i Sotji.

TT
Foto: Legkov och Belov.
TT

”Skandalöst och orättvist”

IOK har inte offentliggjort sin utredning, men i ett uttalande säger de sig ha fog för att tro att Legkov var en av dem som dopade sig.

Det tror inte Legkovs tränare, tyske Markus Cramer.

– Jag är i chock. Det här är skandalöst och orättvist. Jag hoppas att han (Legkov) och Belov får chansen att bevisa sin oskuld inför Cas igen, säger han enligt ryska Sport-Express.

Vitalij Mutko, tidigare idrottsminister och numera vice premiärminister, har själv pekats ut som delaktig i det ryska dopningsprojektet men hävdar bestämt att allt är falskt – och att Legkov är oskyldig.

– Det här är en förvirrande dom. Utövarna är maktlösa mot indicier. Jag är väldigt besviken, men samtidigt inte överraskad. Av det man hört från IOK:s högkvarter så hade de i princip bestämt sig redan innan förhören inleddes. Bevisen är väldigt svaga, så jag ser det här mer som ett politiskt beslut, säger han.

”Måste ringa grabbarna”

Legkovs lagkamrat Sergej Ustiugov är i chock när sajten Sovsport når honom.

– Vad är det som har hänt?, undrar han när han svarar i telefon.

Sedan får han förklarat för sig att två av hans lagkamrater fått livstids avstängning från OS.

– Vad säger ni? Jag är chockad! Jag måste ringa grabbarna nu, säger Ustiugov.

Tanken var att Alexander Legkov skulle göra tävlingscomeback i Gällivare om två veckor. Han är i nuläget fri att tävla i Fis (internationella skidförbundets) tävlingar. Men Fis har meddelat att de ska ta del av IOK:s utredning och därefter fatta ett eget beslut.

”De aktiva har rätt att få förhören omgående. Det kommer att tas hänsyn till att världscupen startar i slutet av november", skriver Fis.

De övriga fyra skidåkarna som väntar på beslut i IOK och därefter Fis är Alexej Petuchov, Jevgenija Sjapovalova, Maxim Vylegzjanin, och Julia Ivanova.

Publicerad:

LÄS VIDARE