Soldaten som varit bäst i EM

”Jag är bara glad att jag är uttagen”

Publicerad:
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Över 250 talanger födda 1997 spelade Sverigecupen som 15-åringar.

Emma Lindqvist var inte en av dem.

Nu är hon Sveriges bästa spelare i EM.

– Jag är bara glad att vara uttagen, säger den anonyma nyckelspelaren.

Tränaren och experten Per Johansson kallar dem handbollens ”soldater” – anonyma, lojala lagspelare som alltid ger allt och är nyttiga och användbara på flera positioner, helst både i försvar och anfall.

I damlandslaget är Emma Lindqvist soldaternas soldat.

– Jag är väl den som älskar att göra jobbet för laget och kanske inte älskar att synas och göras, utan vill jobba i det tysta. Jag är bara glad av att vara med och spela och tar den uppgiften jag får.

I EM har Lindqvist gjort mer än så.

Hon har varit Sveriges kanske bästa spelare i detta mästerskap.

Men det håller ”soldat Lindqvist” inte med om – förstås.

– Nej, absolut inte. Vi har haft andra spelare som presterat bättre än jag. Mot Danmark senast gick jag bort mig bakåt och blev ibland för osynlig framåt.

Vilka har varit bättre än dig då?

– Vi har till exempel två otroligt bra mittsexor/treor bakåt, säger Lindqvist och syftar på Linn Blohm och Anna Lagerquist.

Visst, men det är två världsspelare. I förhållande till förväntningar och status/position före mästerskapet har Lindqvist i alla fall varit bäst.

Platsade inte i Skånelaget

Men vi vet inte så mycket om den 23-årige lärarstudenten från Helsingborg som spelar i H65 Höör sedan 2016 och gör sitt andra mästerskap efter debuten på VM i fjol.

För att ta reda på mer kontaktade vi Ola Månsson, H65-tränaren som upptäckte Lindqvist när han var tränare för Helsingborgs herrlag, tog ut henne i juniorlandslaget och värvade med henne till Höör när han flyttade dit 2016.

Nu kollar vi av några av Månssons påståenden om Lindqvist med henne direkt.

Månsson: ”Hon platsade inte i Skånelaget och var alltså inte en av de drygt 250 talangerna födda 1997 som spelade Sverigecupen som 15-åring.”

– Det stämmer och det var helt rätt. Jag fick min utveckling när jag kom upp i OV:s a-lag i 15-årsåldern. Jag fick min utveckling sent jämfört med dem som var med i Skånelaget. Men det var inget som grämde mig för det var inget ”wow” att vara med där då.

Åtta år senare är Lindqvist den enda 97:an i landslaget.

”Kommer aldrig göra sju mål i en match”

Månsson: ”Om du som journalist ringer till alla spelare i EM-truppen för ett reportage blir i princip alla glada för att du ska skriva om dem – men inte Emma för hon vill inte det. Hon vill bara vinna”.

– (Skratt) Han känner mig ganska bra efter alla år ihop. Det stämmer alldeles utmärkt. Jag drivs inte av att höras och synas. Jag drivs av att själv vara nöjd med min prestation. Sen är det alltid kul att bli uppskattad.

Månsson: ”Emma kommer aldrig att göra sju mål i en SHE-match eller landskamp, däremot gör hon alltid mellan två och fyra mål”.

– Det stämmer nog. Men skjuter man inte mer än fem skott så är det svårt att göra sju mål. Fast jag hoppas kunna göra det i framtiden någon gång.

Månsson: ”Hon vill inte lägga straffar.”

– Absolut inte. Det är det värsta som finns. Jag har ända sedan jag var liten hatat att stå man-man med målvakten. Det beror väl på att jag missat så mycket.

Månsson: ”Hon är väldigt bra på att ta emot passningar. Det kvittar var hon får passningen, hon lyckas alltid göra en satsning ändå.”

– Det är inget jag tänkt på själv. Men jag vill ju alltid göra det bästa för laget och kommer passningen lite dåligt så får jag gör allt för att ta den så den behålls inom laget.

Spelar på ”fel” position i landslaget

Månsson: ”I ligan är hon den som är bäst på antal assist i förhållande till tekniska fel, hon har alltså en mycket fin passningskvalitet”.

– Jag vill vårda bollen och verkligen ta de rätta lägena eller spela in. Jag vet att Ola har koll på den statistiken och vill att jag ligger högt där.

Månsson: ”Egentligen är hon bäst som trea i försvaret och mittnia i anfallet. Och hennes allra bästa egenskap är att driva kontringen. Men i landslaget gör hon inget av det i dag.”

– Det stämmer. Men det är en annan konkurrens i landslaget. Jag älskar att spela oavsett vilken position det är. Jag är bara glad att jag är uttagen.

I EM har Lindqvist spelat ”felhänt” högernia och tvåa i försvaret.

Det känns inte otacksamt att inte få visa upp sig på sin bästa position i landslaget?

– Nej, för de tre mittnior vi har är bättre än vad jag är. Sedan kommer jag in en del i mitten både när vi trycker och i det uppställda anfallet, så det ligger hela tiden nära, säger hon.

Sveriges semifinalchans har gått upp i rök. Nu väntar två matcher till i mellanrundan: Montenegro på söndagen och Frankrike på tisdag.

Soldat Lindqvist kan Tomas Axnér förstås lita på också i de här matcherna. Hon är själv övertygad om att alla spelare kommer att göra sitt yttersta i de sista matcherna.

– Alla i det här laget hatar att förlora. Det finns så otroligt mycket revanschlusta att avsluta EM bra, oavsett hur resultaten blir.

Publicerad:

LÄS VIDARE