Stora hyllningarna inför Kallas OS-avsked

ZHANGJIAKOU. De har alla idolminnen av Charlotte Kalla.

Nu ställer de sig på startlinjen tillsammans när stjärnan de inspirerats av gör sitt sista OS-lopp.

– Det är så coolt, säger Emma Ribom.

– Jag blir verkligen stolt, svarar Charlotte Kalla.

Söndagens tremil är inte bara mästerskapets sista skidlopp det är också Charlotte Kallas sista OS-race i karriären.

34-åringen har vunnit nio OS-medaljer och hoppas på en fin prestation i tremilen.
Hon är fortsatt en inspirationskälla för väldigt många unga kvinnor och män.

För de svenska skidåkare som hon ställer sig på startlinjen med i dag har Charlotte Kalla varit den stora idolen. Den framgångsrika skidåkaren som skapat drömmar.

– I början var jag starstruck, nu är hon en kompis, säger Emma Ribom som klättrar i ringarna utanför OS-byn med Charlotte Kalla.

Inramad autograf

Emma Ribom, 24, har en inramad autograf som hon fick av Charlotte Kalla sparad.

– Det är ett foto och så står det till Emma från Charlotte Kalla. Den är från när hon vann Tour de Ski. Charlotte har betytt otroligt mycket för mig och för hela svenska damskidåkningen under så många år. Det är häftigt vilken förebild hon har varit både framför tv-soffan och i samma lag, säger Emma Ribom.

Autografen har flyttat med Emma Ribom genom livet från Gällivare vidare till Umeå och till Östersund.

Charlotte Kalla ligger i OS-ringarna för sista gången.
Charlotte Kalla ligger i OS-ringarna för sista gången.

Ebba Andersson, 24, minns sitt första möte med Charlotte Kalla.

– Mitt allra första minne har jag förevigat i en bild som togs i samband med att Charlotte var ledare på sommarskidskolan i Sollefteå som skidgymnasiet alltid brukade arrangera. Jag hade inte åldern inne för att vara med, men hade tur för pappa var tränare på skidgymnasiet och tog med mig och min bror för att lyssna på en frågestund. Charlotte svarade på massor av frågor och var efteråt snäll och ställde upp på en bild med min bror och några kompisar till oss, säger Ebba och påpekar:

– Charlotte är en stor förebild för mig och har varit sedan Ebba tio år började följa längdskidåkning.

Även Jonna Sundling, 27, har i unga år sett upp till Charlotte Kalla och hade affischer med skidstjärnan på rummet när hon växte upp.

– Det är häftigt att få vara här tillsammans med henne. Som liten såg jag upp till henne, nu står jag bredvid henna på startlinjen, säger Jonna Sundling.

Emma Ribom har en inramad Kalla-autograf sparad.
Emma Ribom har en inramad Kalla-autograf sparad.

”Så himla bra kompisar”

Charlotte Kalla blir rörd när hon får höra om lagkamraternas fina minnen.

– Det är svårt att se, de är så himla bra kompisar idag, jag har inte det perspektivet. Det är tjejer som inspirerar mig idag med sina mål, visioner och drömmar, säger Charlotte Kalla.

Den svenska landslagsveteranen är inte den enda som gör sitt sista OS-lopp under söndagen. Samma gäller den norska stjärnan Therese Johaug, 33.

De båda har haft en bra relation genom åren.

– Charlotte har varit en fantastisk idrottsutövare och har gjort en vanvettig succé under åren i OS. Det är trist att höra att det är slut. Men jag förstår, vi är i samma ålder och har följt varandra hela vägen. Det finns en tid för allt, säger Johaug till Sportbladet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.