Svenska ilskan mot nya grenen: ”En charad”

Publicerad 2022-05-26

Skandalbilderna i Tokyo har förändrat modern femkamp för alltid.

Nu ska hästhoppning bytas ut mot en mänsklig hinderbana. En oxer blir en ”tsunami wall”.

– Processen har varit korrupt, allt är en charad, säger svenske OS-medaljören och numera sportchefen på förbundet, Svante Rasmuson, som tror hans landslag kommer bojkotta den första testtävlingen.

Modern femkamp har funnits på OS-programmet sedan Viktor Balck drog upp ritningarna för grenen inför spelen i Stockholm 1912. Länge en svensk paradgren med totalt 19 OS-medaljer, varav nio guld, men nu hotad som OS-gren.

Kritiken mot idrotten nådde sitt klimax mitt under OS i Tokyo. Bilderna på när tyskan Annika Schleu grät och piskade sin ovilliga hopphäst skakade om hela idrottsvärlden.

Bara månader senare beslutade styrelsen för det internationella förbundet, UIPM, att man från och med OS i Los Angeles skulle skrota hästhoppningsdelen till förmån för en ny gren. Ett beslut som tagits helt utan förankring hos förbund och aktiva, enligt svenska ordföranden Bengt EA Jönsson.

”Skadade sporten extremt mycket”

– Ska det göras så stora förändringar är det rimligt att förbund, aktiva och tränare är med i processen. Men de har bara kört över allihop och bestämt att ta bort ridningen på ett styrelsemöte. Det gamla pampstyret har inte hanterat det här på ett modernt sätt, säger han.

Agerandet ligger redan överklagat hos idrottens skiljedomstol, Cas, där flera förbund menar att det skett mot gällande regler.

Sveriges senaste medaljör på ett OS är Svante Rasmuson, silvermedaljör 1984. Nu mer är 66-åringen sportchef över ett landslag på uppgång. Han tror bilderna från OS är den direkta orsaken till det som nu sker i hans idrott.

– Jag tror det skadade sporten extremt mycket, tyvärr. Mycket är en följd av det. Otroligt ledsamt för hon är en duktig ryttare egentligen, säger han.

– Vi har nya regler i år där domaren kan avbryta en ritt när han vill om ett ekipage inte stämmer överens, hade de funnits i Tokyo hade det här aldrig hänt.

Annika Schleu i tårar under OS förra året.

”Allt är en bluff”

Men det tåget har gått och medan idrottare och förbund väntar på att Cas ska besluta kring UIPM:s plötsliga omstöpning av idrotten har det internationella förbundet preciserat vad som ska ersätta hästhoppningen.

För två veckor sedan kom beskedet att grenen ska ersättas av en slags hinderbana. Och igår klarnade det hela ytterligare när man lanserade en testtävling i Turkiet.

Den största omgörningen av den här OS-idrotten på 110 år”, heter det i pressmeddelanden.

I stället för hästhoppning väntar nu hinderbana med allt från armgång, krälande, balansgång och en ”tsunami wall” som är en slags vägg man ska springa uppför som avslutning. Det sägs vara resultatet av 60-talet förslag.

Svante Rasmuson tror inte ett dyft på det.

– Allt talar för att det är en bluff, allt är en charad.

Det har inte funnits några 60 förslag?

– Absolut inte. Det finns inget stöd för det här. Världens alla nu levande OS-medaljörer har i stort sett skrivit på protestbrev. Motståndet är kompakt, säger Rasmuson.

Planerar bojkott

Nya grenen ska testas för första gången under en tävling i Turkiet i slutet av juni. Svante Rasmuson säger att flera svenska aktiva är aktuella för att resa dit. Men nu hoppas han att det blir en massiv bojkott i ett sista försök att stoppa förändringen.

– Jag är högst tveksam till att någon ska åka. Vi måste försöka få stopp på eländet.

Förändringen är presenterad som ett sätt att rädda kvar idrotten på det olympiska programmet från 2028. Men Svante Rasmuson tror inte det hjälper. Medaljerna som delas ut 2024 kan bli de sista.

– Mycket talar för det, tyvärr. Jag har väldigt svårt att se att det här ska bli en bättre tv-idrott. Sen kommer hela världseliten bytas ut, massvis av aktiva kommer ge upp och lämna den här idrotten, säger han.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln