Handtag, famntag, klapp — rysk värme i luften

Uppdaterad 2018-07-03 | Publicerad 2018-06-29

GELENDZJIK. Ta en titt på bilderna och se ett landslag av tiden.

Ur ett klimat där spelarna får visa känslor, kramas, gråta, skratta, hylla och konstruktivt kritisera varandra föds VM-framgång.

– Vi trivs bra med varandra och litar på varandra, då är det lättare att visa känslor, säger Victor Nilsson Lindelöf.

Det finns en aura kring Blågult 2018. Och ett fint klimat.

Gråter du, finns lagkamraten nära. Ler du får du ett leende tillbaka. Misslyckas du, får du en klapp på axeln. Lyckas du får du en high five.

Titta bara på bilderna härintill. Kramarna är ärliga. Tårarna äkta, skratten, viljan, och frustrationen likaså.

Flera av spelarna har gråtit av både glädje, lättnad och stolthet under mästerskapet.

När premiären mot Sydkorea var över såg vi hur Marcus Berg vilade sitt huvud mot lagkaptenen Andreas Granqvist bröst, av lättnad men också för att söka stöd efter de uteblivna målen.

Efter segern mot Mexiko satt Ola Toivonen mitt på planen, lycklig efter VM-succén och lättad efter en tung säsong i Toulouse. Han omfamnades av flera ledare.

– Ola grät i går ute på planen efter matchen. Jag också, säger Paul Balsom, prestationsmanager för landslaget.

I dagens landslag är det lätt att hantera problem, ännu enklare att släppa på tyglarna i syftet att sikta högt.

Mot VM-guld? Jadå, varför inte.

Landslagschefen Lars Richt har varit med sedan 1998. Han ser vad som har skett med gruppdynamiken.

 – Det som är fascinerande är att man vågar att visa känslor. Man behöver inte sätta på sig en mask. Då har man kommit långt, säger han.

”Sköna grabbar”

Spelarna är medvetna om klimatet. De hyllar det, men står med fötterna på jorden och verkar i det.

– När man är så tajta så vågar man verkligen öppna sig för alla, poängterar vänsterbacken Ludwig Augustinsson.

– I U21 hade vi också bra lagsammanhållning och alla jobbade tillsammans och gjorde allt tillsammans. Det är samma grej här. Alla jobbar verkligen stenhårt för varandra och tycker om att vara med varandra. Det är väldigt enkelt att komma till landslaget när det är så. Det är väldigt sköna, sköna grabbar som är här. Det blir så mycket enklare när man trivs bra med varandra menar Victor Nilsson Lindelöf.

– Är man trygg med personerna är det mycket lättare att visa känslor så jag tror att det har med det att göra, säger mittbacken som ser att sammanhållningen förbättrats jämfört med 2016.

– Det är klart att vi hade bra sammanhållning då, men nu har vi slipat på det och jag tycker att vi är ännu bättre än vad vi har varit. Jag tror att hela svenska folket ser det också.

Spelare och ledare har varit i väg på sitt VM-äventyr sedan slutet av maj. Men den dynamiska resan tillsammans startade mycket tidigare än så.

”Okej att vara nervös”

Med Janne Andersson, förbundskapten, i förarsätet har en gynnsam miljö byggts sedan hösten 2016. Daniel Ekvall, fotbollspsykologisk rådgivare pekas ut som en spindel i nätet för den prestationsinriktade vardagen.

– Skillnaden nu är att vi har Daniel Ekvall, han jobbar både kollektivt och individuellt och för mig är det den absolut största skillnaden, säger Paul Balsom, prestationsmanager för landslaget.

– Han (Ekvall) pratar mycket om nästa aktion, man kan göra fel, men det handlar om nästa aktion. Man pratar om saker som tidigare, kanske inte har varit tabu, men som att det är okej att ligga under med 1–0 och det är okej att vara nervös, säger Paul Balsom.

Tillsammans har duon skapat ett klimat där spelarna är i centrum och återhämtningen är lika mycket mental som fysisk.

En faktor som syns på planen när laget spelar är sättet att manifestera och lyfta varandras aktioner.

Ett medvetet sätt att stärka det som är bra, att bygga en identitet.

Kanske fungerar det även i syftet att påverka sin motståndare?

– Kan vara så, det hoppas jag..., säger målvakten Robin OIsen.

I samband med matcherna har han själv fått glädjedunk i rygg och sträckta armar i skyn framför ansiktet. Det är delvis nytt för målvakten och han gillar det.

– Jag har inte tidigare provat det så mycket som vi gör nu. Men vi har pratat om det och det har visat att det hjälper oss mycket. Vi stöttar varandra och visar när någon gjort något bra. Det höjer oss! Vi har gått igenom mycket tillsammans. Det var inte alla som trodde att vi skulle lösa detta, men vi har trott på det själva, säger han.

Tisdag 3 juli 16.00: Sverige-Schweiz direkt i TV 4.