Avslöjar: Spelar supermatchen i regnbågsfärgade skor

Så ska Karlsson överlista pamparnas förbud

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:
Tobias Karlsson med regnbågsskorna som ska överlista pamparnas förbud.
Foto: Ingrid Andersen-Jensen
Tobias Karlsson med regnbågsskorna som ska överlista pamparnas förbud.

SPORTBLADET

Handbollspamparna har flera gånger stoppat Tobias Karlsson från att spela med regnbågsfärgerna.

Nu har världsstjärnan hittat ett sätt att överlista dem.

Sportbladet kan avslöja att Karlsson spelar det prestigefyllda Bundesligaderbyt i morgon med regnbågsfärgade skor.

– Skorna är de enda de inte kan kontrollera, säger han till Sportbladet.

Flinck

Det började med EM 2016.

Inför mästerskapet berättade landslagskaptenen Tobias Karlsson för Sportbladet att han skulle spela EM med den regnbågsfärgade bindeln som Johan Jepson i IFK Kristianstad spelat med under en tid.

Men i Polen, där mästerskapet arrangerades, är samkönade äktenskap förbjudet, och det europeiska förbundet (EHF) ändrade plötsligt sina regler för färger på utrustningen och förbjöd, under stor uppståndelse, Karlssons bindel.

Tillbaka hemma i tyska Flensburg, där Karlsson också är lagkapten, började han spela med regnbågsbindeln i Bundesliga – fram till inför förra säsongen då den förbjöds också där.

Foto: Privat
Regnbågsfärger och budskapen ”Mångfald” och ”Jämlikhet” pryder sulorna på Tobias Karlssons nya handbollsskor.

”Vill visa att jag inte har gett mig”

Sedan dess har Karlsson funderat på hur han skulle kunna överlista systemet och pamparna i förbunden för att kunna bära regnbågsfärgerna på planen.

– Jag har velat uttrycka det här statementet sedan jag var i Polen och de förbjöd alla möjligheter då. Det här är min sista säsong och jag vill visa att jag inte har gett mig. Jag tycker att de har tagit fel beslut. Jag kan inte förstå hur man kan motarbeta något som står för något så viktigt, säger 37-åringen till Sportbladet.

Nu har han hittat lösningen.

– Det enda som återstår är skorna. Det är det enda de inte kan kontrollera. Jag har kollat upp det och det finns inga regler kring skorna, inte i Bundesliga i alla fall och inte i Champions League heller.

Inte till salu

Därför har Karlsson låtit sin skofabrikant tillverka en specialdesignad handbollssko bara för honom med regnbågsfärgerna bak på skorna och sulor helt i regnbågsfärgerna med ”Diversity” (mångfald) och ”Equality” (jämlikhet) tryckt över hela sulan.

– De finns inte att köpa och det finns ingen plan på att de ska säljas. Skulle de börja tillverkas för försäljning hoppas jag att överskottet går till en prideorganisation.

På lördag spelar han det prestigefyllda derbyt och toppmatchen mot Kiel, som sänds i tysk, marksänd tv, i de nya skorna.

– Det är höstens största match.

Han kommer att spela hela säsongen ut med skorna.

– Rollen som förebild tycker jag är viktig som idrottsman, att man förstår vikten av den och tar ansvar för den. Därför tycker att jag också att det är angeläget att förmedla att jag står för de här värderingarna, som jag tycker är viktiga inom idrotten.

”Människor lider fortfarande”

– Det är ju ingen issue i Sverige och Skandinavien. Det borde inte vara det någon annanstans heller. Men i flera länder i Europa ser man det inte på samma sätt. Därför är det viktigt att visa att människor fortfarande lider på grund av detta.

Karlsson har känt sig motarbetad av förbunden.

– De tar ett steg åt fel håll och då är det ännu viktigare att uttrycka att de inte förstår hur stort problem det här är för en del människor. Det handlar om allas lika värde och att acceptera människor som de är. Hur svårt ska det vara att göra det? Och varför kan vi inte skriva under på det inom idrotten? Vi har så många andra fina värden. För mig är det oförståeligt, säger Karlsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE