Seger i Argentina – Pontus Tidemand leder VM

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Seger i Argentina - Pontus Tidemand leder VM
Foto: @World
Seger i Argentina - Pontus Tidemand leder VM

SPORTBLADET

Målet var att lämna Argentina med som ledare i VM.

Det har Pontus Tidemand också lyckats med.

– Det här var en skön seger efter en tuff helg, säger han.

Svensken kom till Argentina med en andraplats i Rally Sweden och en seger i Mexikos VM-rally. Han tog också ledningen i WRC2 efter den första dagen av Argentinas svåra rally. Men under den andra tryckte den 17-årige finländaren Kalle Rovanperä på ordentligt och tog ledningen med över 20 sekunder.

– Teamet ville att vi på ett säkert sätt skulle ta oss igenom dagen utan att pusha så vi såg till att vara på rätt sida riskmarginalen, förklarar Pontus Tidemand.

– Att brassa på vid fel tillfälle kunde ha äventyrat inte bara tävlingen utan också mästerskapet. Därför höll vi oss i skinnet.

Andra segern för Tidemand

Underlaget i Argentina varvar mellan sand och grus, men under ytan på de snirkliga bergsvägarna lurar rejäla stenar som kan ställa till stora problem för förarna. Tidemand valde ändå att attackera under den avslutande dagen - och redan efter söndagens första sträcka hade han halverat avståndet till sin teamkollega från Finland.

– Han tryckte på i går när vi inte skulle göra det, så nu ska vi försöka ta tillbaka den, det är en bra fajt, sa svensken till wrc.com inför de två avslutande etapperna.

Och nog tryckte han på, samtidigt som Rovanperä blev stressad, gjorde en miss och körde av på den näst sista sträckan. Då tog Tidemand över ledningen och i mål var han närmare sex minuter före närmsta konkurrent.

– Det här var en skön seger efter en tuff helg, säger Tidemand som kör med kartläsaren Jonas Andersson.

– Vi var med från den första metern och har kämpat i krävande förhållanden med bra motstånd. Det var synd att vi inte fick fortsätta kampen med Kalle hela vägen. Han har imponerat stort och det hade varit kul att få avgöra det på sista sträckan. Allt har stämt med bil och teamwork under hela tävlingen men idag när vi fick släppa på för fullt kändes det extra bra.

Tänak i topp - men Ogier leder VM

Efter tre av sju deltävlingar har svensken två segrar och en andraplats, något som är viktigt i slutet av säsongen när förarna får räkna bort ett resultat.

– Varje poäng är viktigt när resultatet ska räknas ihop, maxpoängen härifrån kan bli betydelsefull, säger Pontus Tidemand.

– Året är fortfarande långt och konkurrensen är hårdare än någonsin så det finns inget annat än att fortsätta ge allt i alla tävlingar.

I WRC vann estländaren Ott Tänak före Thierry Neuville, Belgien. VM-ledaren Sebastien Ogier, Frankrike, slutade fyra och behåller ledningen i sammandraget. Nästa deltävling avgörs i Portugal den 19–20 maj.

Stora guiden till rally-VM - alla resultat, datum, svenskar och tävlingar i WRC

Publicerad:

LÄS VIDARE