Plusbetyg: Så bra var spelarnas VM-slutspel

Av: Johan Flinck

Publicerad:

SPORTBLADET

Två spelare underkända - ingen får mer än

1 av 3

HERNING. Sverige förlorade mot Danmark och är än en gång ute ur VM innan kvartsfinalerna spelas.

Det är ingen skam att förlora mot Danmark på deras hemmaplan men att åka ut i en åttondelsfinal ett år efter att man tagit EM-brons är ett stort misslyckande och underkänt.

Här är Sportbladets individuella slutbetyg på spelarna.

Som vanligt är skalan:

Världsklass

Mycket bra

Bra

Godkänd

Underkänd

Johanna Bundsen

Förstavalet utan vara det uttalat. Stabil och bra i slutskedet mot Nederländerna men borde bytts ut tidigare mot Danmark. Är ändå framtiden mellan stolparna. Dags att härdas ute i en proffsklubb i Europa?

Filippa Idéhn

Är snäppet bakom Bundsen men fick överraskande mycket speltid. Det borde hon fått mer av mot Danmark där hon kom in först efter paus och var bra.

------------------

Loui Sand

Fick mest speltid av alla men svarade inte upp mot förtroendet. En artist att älska på många sätt men hade för låg procent både från kanten och när hon kom solo i kontringarna.

Marie Wall

Halkade in i truppen sist av alla. Tydligaste andravalet förutom Strömberg, som knappt spelade alls. Fick chansen mot svaga Kuba men tog den inte.

Linnea Torstenson

Med tanke på förutsättningarna (knästrulet och noll minuter framåt på hela säsongen) gjorde hon det godkänt. Men någon världsspelare var hon följaktligen inte, mer än de sista 18 minuterna mot Nederländerna. Lager är fortfarande beroende av en Torstenson på topp.

Jenny Alm

Man hade hoppats och trott att Alm skulle kliva fram i den här turneringen när hon nu äntligen skulle få chansen på allvar efter Torstensons strul. Det gjorde hon inte mer än några minuter mot Polen. Fick inte träff bakåt heller.

Jamina Roberts

Tog hon sig äntligen ur jokerrollen med matchen mot Danmark. Hade i och för sig det tufft i första men var nära att ta Sverige tillbaka i matchen i andra. Borde få fler, och längre chanser, mot etablerade lagen. Underskattad bakåt.

Isabelle Gulldén

Kom inte upp på samma nivå som i EM men det kan man inte bara lasta henne själv för. När inte Torstenson är på topp hamnar väldigt mycket på Gulldén, på gott och ont. Mot Danmark mest på ont.

Johanna Ahlm

Det har blivit lite joker-varning på veteranen också. Det var längesen landslaget hittade en riktig roll för henne.  Västspelaren nummer ett. Ska ha kredd för sin andra halvlek mot Danmark men annars mest förtroende mot svagare lagen.

Carin Strömberg

Fick sex minuter i slutet av matchen mot Kuba, det var allt. Spelade för lite för att plusbedömas.

Anna-Maria Johansson

Efter att EM-succén Ida Odén lade av och Sivertsson inte hittade någon naturlig ersättare fick ”Majsan” ett större ansvar på högernio än vad hon nog haft någon gång tidigare. Men hon bär inte den positionen i en hel turnering, knappt i en hel match och definitivt inte mot etablerade nationer.

Sabina Jacobsen

Det fanns de som ville se henne som Odéns ersättare på högernio. Det ville inte Sivertsson så det blev nästan bara försvarsspel för lagkaptenen. Som general bakåt hade hon förstås ett stort ansvar för att försvaret aldrig kom upp i den klass det kan/ska ha. Hade trist uppladdning och inledning av VM med sin förkylning.

Nathalie Hagman

Det är klart att matcher som dem mot Angola, Kina och Kuba var rena drömmen för speedkulan Hagman. Men vad mer kan hon göra än att springa och göra mål på nästan allt? Ledde hela VM:s skytteliga efter gruppspelet för att sedan raderas ut mot Danmark (inte ett utspel). Skulle kanske testats på högernio, där hon är en av dominanterna i den danska ligan trots sin litenhet.

Emma Hawia-Svensson

Fick avlasta Hagman lite men det fanns ingen större anledning för Sivertsson att plocka ut Hagman i den formen hon var i (undantaget Danmark möjligen), i synnerhet inte när man var tvungna att jaga mål i matcherna mot blåbären i slutet av gruppspelet.

Linn Blohm

På gränsen mellan en tvåa och trea. Definitivt en trea framåt men höll inte riktigt bakåt. Där hade man högre förhoppningar och det finns en del att jobba med.

Frida Tegstedt

VM-debutant som var med för att avlasta Blohm på linjen. Det gjorde hon också, men i princip bara mot de svagaste lagen. Hade sin stora match mot Kina då det blev fem mål.

Publicerad: