”Ni ger Ryssland skulden för allt”

Publicerad:
Wada-ordföranden Craig Reedie och Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko
Foto: TT
Wada-ordföranden Craig Reedie och Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko

Att Internationella antidopningsbyrån Wada utsattes för hackerattacker från en rysk grupp gör det inte lättare för rysk idrott att frias från dopningsanklagelserna.

– Det här hjälper verkligen inte Ryssland, säger Wada-ordföranden Craig Reedie.

I en radiointervju i engelska BBC säger Reedie att Wada utsatts för hackerattacker i flera veckor. De fyra amerikanska OS-idrottarna som fått sina konfidentiella medicinska uppgifter offentliggjorda är gymnasten Simone Biles, tennissystrarna Serena och Venus Williams och basketspelaren Elena Delle Donne.

– Det här är en attack på antidopningssystemet, säger Reedie.

Rysk friidrott är avstängd efter Wada-rapporten som avslöjade systematisk och statsstödd dopning. Det utreds även om rysk dopning i samband med OS i Sotji 2014. I OS i Rio stoppade flera idrotter ryska idrottare från att vara med och tävla.

”Får skulden för allt”

– Ryssland har på allra högsta nivå sagt att man har problem, men de verkar fortfarande på något sätt leva i förnekelse. Om vi ska få det största landet i världen kompatibelt när det gäller antidopningsarbetet så hjälper det här inte till, säger Reedie.

Det är den ryska gruppen Fancy Bears som publicerat uppgifterna efter att ha utfört en hackerattack mot Wada.

Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko är upprörd över anklagelserna om att det är ryssar som hackat Wada.

– Vem kan bevisa att de är ryska hackare? Ni ger Ryssland skulden för allt, säger han i samband med Uefa-kongressen i Aten.

TT

Publicerad: