Bandysvepet: ”Det borde alla ha fått se”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Riksidrottsnämnden ger förbundet rätt och trix-stjärnan motbevisade sig själv.

Och Tellus var Tellus med sin uppladdning efter nya corona-avbrottet.

Här är veckans bandysvep.

Se alla mål från elitserien i bandy här!


Bättre jumbo än i fjol

2020 han knappt avslutas innan säsongens jumbo redan visade sig bättre än fjolårets. I alla fall poängmässigt. När Frillesås nu besegrade Vetlanda i år 2021 första match så har samtliga lag i årets elitserie bärgat en seger, något Åby/Tjureda misslyckades med i fjol.

Nu är det långt ifrån klart att Frillesås blir säsongens jumbo, men laget blev trots allt sista lag att vinna en match under årets säsong.

– Det var på tiden tycker jag. Ja, fy fasen! Det är en bra känsla, säger Adrian Emretsson till Hallands nyheter.

Feel good-Tellus

Tellus hann förbereda sig för uppvärmning till annandagsmatchen mot AIK innan två positiva test av covid-19 presenterades och verksamheten pausades för andra gången på säsongen. Först efter årsskiftet kunde verksamheten återstartas och laget kunde till sist få ett träningspass i kroppen innan seriesuveränen Villa Lidköping kom på besök till Stockholm.

I stället för att köra ett träningspass på is blev det en lite udda lösning. Det blev ett digitalt träningspass i form av yoga.

– Det borde alla ha fått se, det var helt fantastiskt. Aksel Ekblom körde som instruktör enbart införd något slags Aladdinbyxor. En sån glädje som vi har i det här laget, det gör att vi jobbar hårdare tillsammans, säger målvakten Markus Karlson till Bandypuls.

”Man gör det mer på träning nu”

Det var Johan Esplunds svar på frågan från Bandypuls om han har slutat trolla nu i en artikel om trix-stjärnans nya mer defensiva roll i AIK jämfört med den offensiva roll i tidigare klubbar.

Hur han följde upp det?

Genom att vara drivande i AIK:s nya vändning mot Västerås med sitt offensiva spel som mynnade ut i ett hattrick i matchprotokollet. 6–4-målet, som kom tätt inpå efter att Johan Esplund fullbordade vändningen på en retur var dessutom just det – ett trollerinummer.

Esplund fick en passning på mittplan med samtliga Västeråsspelare framför sig, gick emellan samtliga för att avsluta med en tunnel på rutinerade Stefan Kröller (tidigare Edberg) innan han rundade Henrik Kjellsson i målet och la in bollen i öppet mål.

”Flytta in SM-finalen”

AIK gick hårt ut mot både Svenska bandyförbundet och Föreningen Svensk Elitbandy om att grundseriesäsongen måste förlängas. Det tajta spelschemat kan inte fortsätta var budskapet. Förslaget innebar även i förlängningen en flytt av SM-finalen både från det satta datumet och från Uppsala som spelort.

Därefter har flera stämt in i att säsongen behöver förlängas och bland annat Villas tränare Johan Sixtensson har även stämt in i kören som även vill flytta finalen från Studenternas.

– Jag tycker att man borde inse att finalen, när det inte är någon publik, ska spelas inomhus, säger han till NLT.

Men att den skulle flytta från Uppsala kan han inte se.

– Det får bli i Relitahallen. Uppsala län kommer inte att släppa finalen. Då blir det en kompromiss, där finalen stannar i Uppsala.

Nu har förbundet hörsammat kraven – så länge Uppsala går med på det.

RIN ger förbundet rätt

Svenska bandyförbundets beslut att stänga möjligheten för spelarna att byta klubb under en period som det vanligtvis är möjligt väckte stora reaktioner. Bland annat anklagades det för att ingripa på spelarnas arbetsrätt då inte ens vid ett avtalsbrott får en spelare rätt att byta klubb om inte dennes nuvarande klubb skulle gå med på det.

Något som fick AIK att anmäla beslutet till Riksidrottsnämnden (RIN).

RIN bestämde sig dock för att ge förbundet rätt. Inte i själva sakfrågan, där kan inte RIN göra en bedömning utan deras bedömning utgick helt på om ärendet hanterats korrekt enligt gällande stadgar och tävlingsbestämmelser.

"Mot bakgrund av det anförda, den exceptionella samhällssituation som Covid-19-pandemin orsakat, och då vad AIK anfört i övrigt inte föranleder någon annan bedömning, finner RIN att SBF:s styrelsebeslut tillkommit i behörig ordning och inte på annat sätt strider mot gällande stadgar eller tävlingsbestämmelser", går det att läsa i domen.

Du ser alla matcher i elitserien på Sportbladet Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN