Damkronorna besegrade Japan – jagar viktig plats

Publicerad 2023-04-15

Emma Söderberg höll nollan mot Japan. Arkivbild.

Damkronorna vann över Japan med 1–0 i ishockey-VM i Kanada.

Nu väntar match mot Finland om femteplatsen i mästerskapet. På spel står en biljett till grupp A i VM 2024.

De svenska hockeydamerna tog ledningen i placeringsmatchen mot Japan halvvägs in i den första perioden.

Efter nio minuter och sex sekunder gjorde Josefin Bouveng 1–0, framspelad av Sofie Lundin och Hanna Olsson.

Trots ett par vassa japanska målchanser höll Emma Söderberg nollan med 23 räddningar. 1–0-ledningen stod sig genom matchen, vilket tar Sverige vidare till placeringsmatch mot Finland på söndag klockan 15 svensk tid.

Vinnaren av den matchen intar en femteplats i mästerskapet och säkrar därmed spel i A-gruppen i VM nästa år.

Finland tog sig vidare efter en 8–2-seger mot Tyskland tidigare under kvällen.

De svenska hockeydamerna var nära att skrälla i kvartsfinalen mot Kanada natten mot fredag. Efter en sen kvittering föll de svenska damerna till slut med 3–2 i förlängningen.

Förlusten mot Kanada kändes ännu i mötet mot Japan, enligt förbundskapten Ulf Lundberg.

– Det var inte snyggt i dag. Det var ganska tomt på energi efter gårdagens urladdning, men det var starkt att reda ut det, säger han till SVT.

Kanada ställs mot Schweiz i semifinalen på lördagen klockan 22 svensk tid. Den andra semifinalen står mellan USA och Tjeckien, med start klockan 18 svensk tid.