Zlatan målskytt på frispark mot Roma

Ibrahimovic utsattes för rasism av Romapubliken – varnades

Uppdaterad 2021-11-01 | Publicerad 2021-10-31

Zlatan Ibrahimovic, 40, fortsätter att göra mål i Serie A.

Svensken dundrade in en frispark mot Roma in efter 25 minuters spel – och därefter utsattes han för rasism.

– Ju mer de visslar, desto mer levande känner jag mig, säger Zlatan till Dazn.

Zlatan Ibrahimovic hade aldrig gjort mål, på åtta matcher, när Jose Mourinho tränat motståndarlaget.

Men under söndagen, på Olympiastadion i Rom, bröts den sviten.

I toppmötet med Roma dröjde det bara 25 minuter innan fullträffen kom.

Milan fick frispark till vänster strax utanför offensivt straffområde efter att Rafael Leao gått omkull.

Utsatte Zlatan för rasism – kan straffas

Sedan stegade 40-åringen fram och borrade in bollen lågt till vänster om målvakten Rui Patricio. Efteråt fick han reda på att frisparkens hastighet uppmättes till 101 kilometer i timmen.

– Det brukar oftast gå snabbare, 200 kilometer i timmen. Det verkar som att skotten blir långsammare med åldern, säger Zlatan skämtsamt till Dazn.

Hemmakurvan reagerade på målet genom att skrika rasistiska tillmälen i riktning mot Zlatan. Enligt journalisten Guillaume Maillard-Pacini sjöng de orden ”du är en zigenare”.

Enligt Fotball-Italia kan Roma komma att utredas och straffas för det inträffade.

Milanspelaren reagerade genom att elda på och gestikulera med armarna att de skulle sjunga högre. För gesten bestraffade domaren svensken med ett gult kort. Rättskiparen, Fabio Maresca, och Zlatan Ibrahimovic har varit oense förut. Förra säsongen visade Maresca ut svensken efter att denne ska ha sagt något till honom. Utvisningen mötte kritik inom domarleden och domaren fick inte döma Milan under den närmsta tiden därefter.

– Jag behöver bli utvisslad. Jag känner mig levande. Och ju mer de visslar, desto mer levande känner jag mig. Adrenalinet betyder allt, det ger mig mycket, säger Zlatan till Dazn efteråt.

Zlatans 400:e ligamål i karriären

Det här var Ibrahimovics tredje fullträff för säsongen på den blott andra matchen från start.

Det innebar också hans 400:e ligamål i karriären, totalt 70:e i Milantröjan. Det första kom 1999 i Malmötröjan, i hemmamatchen mot Västra Frölunda.

Zlatan blev utbytt efter 57 minuters spel vid ledning 2–0. På dom minuterna han fick under andra halvleken hann svensken med att sätta ännu en boll bakom Patricio, som blåstes bort för en hårfin offside, missa ett friläge och fixa straffen som Franck Kessie satte.

Matchen slutade 2–1 efter en sen hemmareducering och segern innebär att de rödsvart-randiga går upp i delad serieledning med Napoli.

– Scudetton? Vi går för den och vi tror på det. Vi har gjort det bra hittills men säsongen är lång, säger Ibrahimovic.