Yvette Hermundstad säger upp sig från SVT

Av: Erik Karlsson, Martin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Yvette Hermundstad säger upp sig från SVT.

Hon kommer dock fortfarande att leda Vinterstudion, men försvinna från kanalens Sportnytt-sändningar.

– Jag tycker att det är positivt med medarbetare som driver på sin egen utveckling och vill utvecklas, säger SVT sports chef Åsa Edlund Jönsson.

André Pops har lämnat SVT:s flaggskepp Vinterstudion för kanalens nya morgonprogram.

I stället kommer merparten av sändningarna att ledas av Yvette Hermundstad, 46, med David Fjäll som ersättare de helger Hermundstad inte kan närvara.

Slutar på SVT

Men Vinterstudion är också det enda Hermundstad kommer att göra för kanalen i fortsättningen.

Den populära programledaren valt att lämna SVT. Hon kommer dock fortfarande att leda Vinterstudion som frilans i minst fyra år till, men inte figurera i någon roll i till exempel Sportnytt.

"Apropå min uppsägning från SVT Sport. Efter många år som anställd vill jag öppna dörren för andra roliga uppdrag vid sidan av de jag trivs bäst med på SVT. Ser mycket fram mot en intensiv ny säsong (kommande fyra) vid rodret i Vinterstudion för att sedan kunna växla fokus under sommarsäsongen. Jag får det bästa av två världar och kommer kunna vässa mig både som programledare i Vinterstudion och i andra sammanhang", skriver Hermundstad på Instagram.

Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT, är inte besviken på att profilen väljer att lämna SVT:s anställningsrullor:

– SVT Sport är en stor avdelning med olika anställningsformer, vissa är tillsvidare anställda andra är frilans. Jag tycker att det är positivt att vi kan hitta lösningar som gagnar såväl redaktionen som publiken som den enskilda medarbetaren. Jag tycker att detta är en bra lösning och Yvette tycker likadant, skriver hon i ett mejl.

”Bygger lag långsiktigt”

Upplever du att det är svårt att hålla kvar stora profiler på SVT med de restriktioner som finns kring att jobba med andra saker vid sidan om? 

– Nej, det tycker jag inte. Jag tycker att SVT Sport har ett oerhört starkt lag med en lång rad stora och folkkära profiler.

Hur skulle du säga att SVT Sport påverkas av att ni på relativt kort tid tappat rutinerade medarbetare som Jonas Karlsson, André Pops och Yvette Hermundstad från det dagliga redaktionsgolvet? 

– Den ende som slutat på SVT Sport är Jonas Karlsson. André Pops är utlånad till Morgonstudion och kommer tillbaka i maj 2018 för att leda fotbolls-VM. Yvette Hermundstad har precis skrivit på ett fyraårsavtal som innebär att hon kommer att jobba med vårt stora vinterutbud, inklusive Vinterstudion, fyra år framåt i tiden. Vi är en redaktion som bygger vårt lag långsiktigt. Vår ambition är att det alltid ska finnas medarbetare som vill framåt och som vill ta större ansvar den dagen möjligheten ges. Och det finns många sådana på vår redaktion vilket jag är glad över.

Publicerad:

LÄS VIDARE