”Han är inte så jävla mycket bättre”

Tollbring petad och given – hos samma tränare

Av: Johan Flinck

Publicerad:

Bänkad i klubblaget.

Givet förstaval i EM.

Av samma tränare.

– Det är speltid man vill ha, säger EM-stjärnan Jerry Tollbring.

Jerry Tollbring har hamnat i en märklig sits i vinter.

24-åringen är given etta på vänsterkanten i EM när Hampus Wanne är skadad och dennes ersättare, Lucas Pellas, är en riktig rookie i landslaget som aldrig har spelat en tävlingslandskamp.

Men Tollbring kommer från en höst på bänken i klubblaget Rhein-Neckar Löwen.

Han har knappt fått spela och har bara gjort tio mål på de första 20 ligaomgångarna. Det ger honom en 221:a plats i skytteligan.

Tuff konkurrens

Det delikata i sammanhanget är att Tollbring sedan i somras har samma tränare i Rhein-Neckar Löwen som i landslaget – Kristján Andrésson, som alltså ger Tollbring stort förtroende i Blågult men knappt något alls i klubblaget.

Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

– Men det är som jag har förklarat för Jerry: det är inte så att jag inte känner förtroende för honom när han spelar eller att han inte är en bra handbollsspelare. Men Uwe har varit väldigt duktig den här hösten, säger Andrésson.

Den Uwe som Andrésson pratar om är ingen mindre än Uwe Gensheimer, världens kanske bästa vänstersexa under 2010-talet och en klubbikon som återvände till Rhein-Neckar Löwen inför säsongen.

– Uwe är den som varit bäst av alla våra spelare anfallsmässigt den här säsongen och han spelar på Jerrys position.

Med tanke på hans status i Tyskland och klubben – är Gensheimer därför svårare att peta?

– Jag hade en dialog med klubben om huruvida det är mitt beslut eller sponsorer kommer att tjura eller klubben tycka något. Men det finns inget sånt bakom, att jag måste spela Uwe. Jag har valt honom, säger Andrésson.

”Klart jag är besviken”

Under sina första två säsonger i Rhein-Neckar Löwen fick Tollbring spela andrafiolen bakom isländske storstjärnan Gudjon Valur Sigurdsson. Men han gjorde ändå 68 ligamål två säsonger i rad och fick spela mycket mer än vad som varit fallet under hösten.

– Det här var inte vad jag hade tänkte mig. Det är klart att jag är besviken för man vill ju spela. Det är därför man håller på, säger Tollbring.

Han valde att för ett år sedan förlänga sitt kontrakt till 2023 trots att det var nästan klart att Gensheimer skulle flytta hem. Å andra sidan skulle Tollbring få sin egen förbundskapten som ny tränare.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Uwe Gensheimer

Ångrar du att du förlängde?

– Nej, jag trivs väldigt bra med staden, klubben och laget. Det är speltid man vill ha.

Är Gensheimer så mycket bättre att han ska spela så mycket mer?

– Jag tycker att han är bäst, men jag tycker inte att han är så jävla mycket bättre ändå. Jag tycker själv att jag är bra om jag får chansen.

”Tycker att han ska spela mer”

Men förbundskapten Andrésson hade gärna sett att Tollbring hade fått mer speltid i klubblaget för att koma i matchform till EM.

– Som förbundskapten tycker jag såklart att han ska spela mer. Men vägen dit är att vara bättre än Uwe. Sedan har i princip varenda match varit tajt in på målsnöret och då har jag känt att jag måste spela med de bästa spelarna.

Men i landslaget är konkurrensen en annan och då är Tollbring given i förstauppställningen.

– Jag har ett stort förtroende för vad Jerry kan, säger Andrésson.

I dag spelar Sverige och Tollbring EM-genrep mot Egypten i Alingsås.

Publicerad:

LÄS VIDARE