Svenskan kunde ha tävlat för Skottland

Succésvenskans pappa: Jag sa nej tidigt

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

Sara McManus gör succé med lag Hasselborg.
Foto: CATHAL MCNAUGHTON/REUTERS
Sara McManus gör succé med lag Hasselborg.

GANGNEUNG. När Sverige mötte Storbritannien kunde Sara McManus ha ingått i motståndarlaget.

Skotska ledare hade koll på talangens påbrå.

– Men jag sa nej tidigt, säger pappan Stuart McManus, som har spelat allsvensk fotboll för Örgryte.

Sverige besegrade Storbritannien med 8–6 och framstår efter fem matcher som oslagbart i curlingturneringen. Lag Anna Hasselborg toppar grundspelstabellen och har i princip redan säkrat en plats i semifinalen.

Att mötet med lag Eve Muirhead, från skotska Perth, gick till skiljeomgång ingick mer eller mindre i planerna.

– Vi vill spela åtminstone tio omgångar. I många tidigare mästerskap har vi gjort klart matcherna lite för tidigt och då haft lite sämre koll på hur isen beter sig när man kommer till de sista omgångarna, säger Sara McManus, 26.

Starka band

Hon kunde ha spelat för motståndarlaget den här dagen. Sara har starka band till Skottland och när hon var i junioråldern föreslog skotska ledare att hon skulle byta blått och gult mot blått och vitt.

– Hon var 15–16 år men jag sa nej tidigt. Hon är svensk och jag, som har bott i Sverige så länge nu, och också svensk, säger Stuart McManus när Sportbladet träffar honom på läktaren i Gangneung curlingcenter.

Senare, i den mixade zonen, blir Sara påmind om intresset från Skottland, som i OS-sammanhang tävlar under den brittiska unionsflaggan.

– Det var några år sedan. Jag vet inte hur seriöst det var och det är inget jag har tänkt på, säger hon.

Men du har lite skotskt blod i ådrorna...

– Lite har jag, och mycket i temperamentet får jag lov att säga.

Sara och Stuart McManus.

Stuart McManus föddes i Skottland men var bara fem år när familjen flyttade till Bermuda, där hans far fick jobb som fotbollstränare.

Senare gjorde Stuart en egen resa i fotbollens tjänst. Han sökte lyckan i Tottenham och Southampton och tog sommaren 1986 det väldiga steget över Nordsjön.

Bor i Gävle

I Sverige spelade han för Sandviken, Gefle och då allsvenska Örgryte. Han bodde i Göteborg i några år, men efter en vända i Norge var det i Gävle han slog ner bopålarna och bildade familj.

Tillsammans med hustrun Anna-Carin har han döttrarna Jonna och Sara, som han tränat i både fotboll och curling.

Nu befinner sig Stuart McManus i Sydkorea för att följa sin yngsta dotter i OS, och hon ska göra allt för att inte göra honom besviken.

– Vi blir trygga om tekniken och snacket sitter och självförtroendet får en boost. Just nu känns det väldigt enkelt, men vi kan aldrig slappna av och tappa fokus, säger Sara McManus.

Publicerad:

LÄS VIDARE