Sveriges Ludvig Håkanson och Dino Pita deppar.

UPPSALA. Mardrömsstarten mot Ryssland sänkte Sverige.

Nu väntar Bosnien-Herecegovina i en måstematch för att EM-drömmen inte ska dö.

– Jag är inte imponerad av dem, säger Christopher Czerapowicz.

Sverige förlorade den första EM-kvalmatchen på bortaplan mot Bosnien-Herecegovina med tre poäng. Mot Ryssland väntades Sveriges chanser inte vara speciellt stora även om det svenska landslaget skrällde senast lagen möttes i EM 2013.

Sverige, utan Jonas Jerebko, Jeffery Taylor och Marcus Eriksson fick en mardrömsstart på hemmaplan i Uppsala. Det svenska skyttet fungerade inte alls och Ryssland gick ifrån till 14-0.

Det dröjde drygt fyra minuter innan Ludvig Håkanson kunde sätta Sveriges första poäng.

Sverige höjde intensiteten i försvaret, men hade inte mycket att sätta emot NBA-stjärnan Timofey Mozgov och resten av det ryska laget.

Spelade upp sig

Gruppfavoriten, som slog Bosnien stort med 83-54, hade hela 21-8 efter den första perioden.

Sverige började den andra betydligt bättre. Ludvig Håkanson tog tag i spelet, intensiteten i försvaret fortsatte och bollarna började trilla i.

Den här gången tog det fyra minuter innan Ryssland gjorde poäng. Samtidigt hade Sverige gjort tolv raka och kommit tillbaka till 20-21 efter att Christopher Czerapowicz gjort sin sjunde poäng.

Men Ryssland släppte inte upp Sverige mer än så. Gästerna gjorde ett nytt ryck och kunde gå till halvtidsvila med 28-38.

Sverige är beroende av sitt trepoängsskytte och det var den stora skillnaden mellan lagen. Ryssland satte 7/12 medan Sverige bara mäktade med 1/10 från trepoängslinjen.

Måstematch väntar

Nick Spires storspelade i den tredje perioden och tillsammans med Alexander Lindqvist tog den 22-årige centern Sverige tillbaka i matchen.

När Lindqvist gjorde sin åttonde raka poäng gav han Sverige 52-61 inför den sista perioden.

I den fjärde perioden var det Czerapowicz som stod för poängen och Sverige spelade bra. Men Ryssland sänkte gång på gång tunga treor som gjorde att Sverige aldrig riktigt fick känning. Det blev till slut förlust med 73-85.

– De dåliga minuterna förstör för oss. Vi kanske har för mycket respekt för när vi spelar utan respekt och som vi brukar är vi bättre än dem. Väldigt bra högstanivå, men väldigt dålig lägstanivå, säger Håkanson och fortsätter:

– Det är något konstigt som händer mentalt.

”Måste stoppa lill-99:an”

Sverige ställs nu mot Bosnien på nytt i en måstematch på Hovet på onsdag där det måste bli seger med minst fyra poäng.

– Jag var inte imponerad av dem. Skjuter vi 11/44 från trean och 32 straffkast mot 13 är det svårt att vinna. Nu vet vi hur de spelar. Stoppar vi den här lill-99:an (Dzanan Musa) som gjorde lite för mycket mot oss, 19 poäng och 11 returer kan hända, och fortsätter att spela bra svår på Teletovic tror jag att vi vinner, säger Czerapowicz.

De fyra bästa tvåorna av sju går vidare till EM.

– Vi räknade på det i går. Bosnien hemma, vi vinner den. Sedan en skräll i Ryssland så är vi med igen. Vi vet att vi kan spela mot Bosnien och om vi kontrollerar 40 minuter mot de här kan vi vinna mot dem också. Har vi tur kommer de tror att de bara kan rulla över oss, säger Lindqvist.