Grattis Ericsson – ta vara på milstolpen

Publicerad:

SPORTBLADET

400 GP-tävlingar för Sauber

Teamet bakom Ericsson och Nasr.
Teamet bakom Ericsson och Nasr.

Det första loppet kördes i mars 1993. Den första segern kom i Kanada 2008 och på snart 23 säsonger har teamet tagit 808 poäng. I morgon når Sauber ­nästa milstolpe.

Då kör Marcus Ericssons stall sitt 400:e GP och nu är teamet en VM-klassiker.

– Jag ska köra för stallet även nästa år och hoppas på att det kommer fler sköna upplevelser. Hittills är mina första VM-poäng i debuten för Sauber mitt bästa minne, säger han.

– Men jag ser fram emot fler framgångar tillsammans.

Här är stallets största profiler genom åren:

✓ Sergio Pérez, Mexiko

2011–2012, 37 GP, 80 poäng

– Höjdpunkten var pallplatsen i Malaysia 2012, jag kommer aldrig att glömma hur jag kunde pressa Fernando Alonso i en Ferrari och kämpade om segern. Vi var också tvåa på Monza samma år, det var en sådan dag när allt fungerade, jag tog hand om däcken och det hjälpte mig att gå från plats tolv till två.

✓ Heinz-Harald Frentzen, Tyskland

1994–1996/2002–2003, 64 GP, 42 poäng

– Mitt bästa minne är pallplatsen på Monza 1995, jag var trea bakom Johnny Herbert och Mika Häkkinen. Det var både min och Saubers första pallplats i F1 och vi firade det som en seger. Jag kommer väldigt väl ihåg alla glädjetårar och ännu mer champagne som flödade efter den triumfen.

✓ Felipe Massa, Brasilien

2002/2004–2005, 53 GP, 27 poäng

– Jag hade en speciell tid med Sauber, där startade min F1-karriär. Jag körde i tre år för teamet, bodde i Schweiz och som förare lärde jag mig massor. Jag körde också in många bra resultat och tog poäng i två lopp mitt första år.

✓ Marcus Ericsson, Sverige

2015–, 31 GP, 9 poäng

– Jag är otroligt glad över att vara en del av Sauber och att det uppskattar mina kunskaper. Jag tror att mitt största framgång för teamet ligger i framtiden. Jag ska köra för teamet även nästa år och hoppas på mycket mer.

✓ Nick Heidfeld, Tyskland

2001–2003/2006–2010, 125 GP, 194 poäng

– Den första pallplatsen i regnet i Sao Paulo och den ölduschen som jag fick då var verkligen befriande. Då slutade teamet med mig och Kimi Räikkönen på en fantastisk fjärdeplats i konstruktörs-VM. Jag är den förare som kört flest lopp för teamet och är verkligen glad över stallets 400 lopp.

✓ Robert Kubica, Polen

2006–2009, 57 GP, 137 poäng

– Ett av mina största tillfällen i F1 var min första pallplats i F1, på Monza 2006. Jag var trea och det i mitt tredje lopp som förare för teamet. Den tredje­platsen var viktig för min karriär och visade potentialen i bilen. Jag kommer heller aldrig att glömma när jag vann

i Kanada två år senare. Det var oförglömligt, både för mig och för stallet.

Veckans motorlista

Hamilton.

Pole position

1) Lewis Hamilton

På söndag kan britten ta sin tredje VM-titel i Formel 1. Han har dominerat säsongen, både i kval och race och kan bli mästare när tre lopp återstår.

2) Jorge Lorenzo

Han knappade in på VM_ledaren Valentino Rossi i Australien, vad händer i Malaysia i morgon? Kampen om titeln i moto GP är otroligt spännande, nu skiljer det elva poäng och två lopp återstår.

3) Joakim Ljunggren

Vad kan han göra i GGN? I dag avgörs världens största endurotävling och mannen som prenumererar på segrar i Novemberkåsan ställer upp

– Det blir jättetufft, säger han.

– Många tror att Kåsan och GGN är samma sak, men det är som två olika sporter. Kåsan är lång, tekniskt svår och avgörs på natten, GGN är snabb, körs på enklare bana och är över på tre timmar.

4) Hansen

Timmy Hansen hade inte den helg han hade hoppats på i Italien och halkade efter i VM-kampen i rallycross, men Hansen motorsport säkrade VM-titeln som team. En deltävling återstår.

5) Marco Simoncelli

 I går var det fyra år sedan han omkom på Sepang International Circuit. Han var en av de stora profilerna i inom roadracingen och hans minne lever kvar. Denna helg går extra många tankar till nummer 58.

6) Jonnie Lindberg

I våras gjorde svensken succé i den amerikanska dragracingserien, nu återvänder han till USA för att köra de tre sista loppen och ta hem mästartiteln. Han måste ta in tio poäng för att gå upp i mästerskapsledningen.

7) Pontus Tidemand

Han kör Spaniens VM-rally i helgen. Han och  Emil Axelsson ligger sexa i WRC 2 och de har varit på pallen i tre av de fyra deltävlingar som de har kört.  Det är bara 19 poäng upp till medaljplats. Nasser Al Attiyah leder klassen.

8) Jac Villeneuve

Den tidigare F1-mästaren finns med när Formel E startar i Peking, Kina. Den helelektriska racingserien innehåller tio team och förare som

Nick Heidfeld. Sebastien Buemu, Bruno Senna, Jean-Eric Vergne och Nelson Piquet. Den avgörs i bland annat Moskva, Paris, Peking, London och Berlin.

9) Pascal Wehrlein

Tysken vann DTM och nu vill Mercedes F1-team att den tyske talangen ska ta ett steg vidare - till F1. Troligen kör han för Marussia nästa år.

10) Nasser Al Attiyah

Han har OS-medaljer i skytte, han har vunnit Dakarrallyt, leder WRC 2 och nu kör han också WTCC. Han ska köra säsongsfinalen i hemlandet Qatar.

Motorstopp

Pierre Alexandre Renet

Fransmannen som också kallas för Pela har vunnit Gotland Grand National fyra gånger, men i år är han skadad och missar Gotland Grand National.

Publicerad: