Uppdaterad 2015-09-18 | Publicerad 2015-09-17

Superstjärnan gjorde 40 poäng i semin

Frankrike hade ett lag fullt av NBA-stjärnor.

Ingen var i närheten av Pau Gasol.

Giganten gjorde 40 poäng, sänkte hemmanationen och sköt Spanien till EM-final efter ett jättedrama.

Det fanns stora förväntningar på semifinalen i basket-EM mellan Frankrike och Spanien.

Ingen blev besviken.

Det blev ett riktigt drama.

Ett stjärnspäckat Frankrike hade ett litet överläge med 33-32 i paus. I den tredje perioden gjorde hemmanationen ett ryck och hade som mest en ledning med elva poäng. Men Spanien började upphämtningen i fjärde.

När Pau Gasol dunkade i 60-61 hade Frankrike inte gjort poäng på flera minuter.

Ställs mot Serbien eller Litauen

Spanjorerna vände sedan till 66-63 med 16 sekunder kvar av matchen efter storspel av Gasol. 35-åringen gjorde hela 32 poäng under ordinarie tid – men han var långt ifrån klar.

Nicolas Batum satte en svår trea till 66-66 med 14 sekunder kvar av matchen. Gasol fick chansen att avgöra, men blockades av Rudy Gobert och förlängning väntade.

Frankrike kopplade ett litet grepp och hade 75-72. Men efter sex raka Gasolpoäng var Spanien i ledning igen.

”En speciell seger”

Batum fick chansen att kvittera från straffkastlinjen, men stjärnan missade alla tre och Gasol kunde dunka i sina 40:e poäng och slutresultatet 80-75.

– Det är inte min största vinst, men det är en speciell seger. Den var en av de galnaste utmaningarna att vinna över publiken. Det var en laginsats i dag. Laget visade mycket karaktär, säger Gasol till Canal +.

Spanien är därmed klart för final där det ställs mot Serbien eller Litauen. Samtidigt säkrar spanjorerna en plats i Rio-OS nästa sommar.

– Vi vill ha guld, vi kom hit för att vinna och vi har möjligheten att göra det, säger Gasol.