Galet drama när Sverige premiärvann

Uppdaterad 2016-01-17 | Publicerad 2016-01-16

Vägen för avancemang är vidöppen

Sju måls ledning i halvtid och Sverige såg ut att gå mot en enkel seger mot Slovenien.

Men efter en anfallskollaps i andra halvlek kom det unga orutinerade landslaget till slut bara undan med två måls marginal i ett jättedrama.

– Det var inte snyggt, men med lite tur så vann vi, säger Mattias Andersson i TV 3.

Efter tre tunga och tydliga förluster i träningsturneringen inför EM gjorde att Sverige var kraftigt ifrågasatt inför premiären mot Slovenien. Att sedan gruppkonkurrenterna Spanien och Tyskland dessutom såg imponerande bra ut i sin öppningsmatch tidigare under kvällen gjorde inte kraven på vinst mindre.

Hur ett ungt och orutinerat Sverige reagerade?

Med att gå och köra över slovenerna i första halvlek.

Ifrågasatta niometersspelare som Lukas Nilsson och Viktor Östlund agerade säkert och när sedan Andreas Cederholm också kom in och imponerade med tre läckra mål i EM-debuten kunde Sverige rycka ifrån. Bakåt stod Mattias Andersson i vägen för allt och kunde sätta både Jonas Källman och Niklas Ekberg i flera kontringslägen. I paus stod matchen 16-9.

”Vi är supernöjda med första 30”

– Första 30 är vi supernöjda med, konstaterade Staffan Olsson.

Andreas Cederholm trivdes när han fick tysta niometerskritikerna.

– Det är alltid skönt att knäppa lite folk på näsan.

Men sedan visade sig orutinen.

Slovenien bytte in storskytten Dragan Gajic, flyttade ut försvaret och Sveriges offensiv körde fast. Och med tio minuter kvar kom kvitteringsmålet till 20-20.

Slovenien fick sedan läge från straffkastlinjen att ta ledningen men då räddade Mattias Andersson och Sverige kunde trycka in två mål.

Slovenien tog i fatt ett men när Mattias Andersson räddade och sedan Fredrik Petersen kunde göra 23-21 i slutsekunderna var segern klar.

”Klart skönt att ge tryggheten”

Matchhjälten Mattias Andersson var nöjd med insatsen.

– Det är klart det är skönt att kunna ge laget den tryggheten. Sista tio minuterna behöver man någon extraräddning och jag får en straffräddning där som gör att vi kommer tillbaka lite, säger han i TV 3.

TV 3:s expert Martin Frändesjö:

– Man pendlar mellan himmel och helvete, men moralen de visar är imponerande med det unga laget.

Segern betyder att vägen till avancemang till mellanrundan ligger öppen då tre av fyra lag från gruppen går dit.