Mejla

Mats Wennerholm

Wennerholm: Vilken kväll – jag fick gåsgud

Publicerad:
Uppdaterad:

OSLO. Vilken fantastisk friidrottskväll det blev här i Oslo.

Och roligast av allt:

Lovisa Lindhs superlopp på 800 meter.

Jag fick gåshud.

Att se henne utmana hela prispallen från OS i Rio var fullkomligt magiskt.

Den inte helt okontroversiella trion med sydafrikanskan Caster Semenya, Burundis Francine Niyonsaba och kenyanskan Margaret Nyairera Wambui var de enda som lyckades slå svenskan den här kvällen.

Att se henne nästan ta sig förbi OS-bronsmedaljören Wambui på upploppet var makalöst.

Kommer sno showen i sommar

Jag tror att Lovisa Lindh kommer att sno den svenska friidrottsshowen i sommar, nu när hon tagit ytterligare ett kliv som 800-meterslöpoare.

Hon kan till och med ta sig till en VM-final i London i augusti, trots att hon tävlar i friidrottens kanske tuffaste gren.

Hon är det roligaste som hänt svensk friidrott de senaste åren. Sverige har allti varit bra i teknikgrenarna, men att få se en svenska slåss mot de bästa i världen på 800 meter kändes som en utopi innan Lovisa klev in på scenen.

Bara Abeba Aregawi har sprungit snabbare än Lovisas nya personliga rekord på 1:59.23. Men bara tre hundradelar snabbare.

De hundradelarna tror jag 25-åringen från Göteborg springer in redan i säsongens andra 800-meterslopp på Stockholms Stadion på söndag.

▪▪▪

Och vad ska man säga om Daniel Ståhl?

Han är förmodligen världens bästa diskuskastare just nu. Starkare, explosivare och tryggare än någonsin. Att se honom göra tävlingens två bästa kast och ta sin andra seger någonsin i en Diamond League-tävling gör honom till Sveriges största guldhopp i VM i London i sommar.

På sina tre senaste Diamond League-tävlingarna har han vunnit två och varit trea i den tredje. Det mot de bästa diskuskastarna i världen.

Här har Sverige en ny diskusjätte som jag tror kan bli större än självaste Ricky Bruch.

Kan passera drömgränsen

Jag blir förvånad om Ståhl inte har passerat drömgränsen 70 meter innan den här säsongen är över. Han har nått en nivå som gör att ett sådant drömkast kan komma i vilken tävling som helst.

Men det gick inte bra för alla svenskar.

Khaddi Sagnia hade en tung dag i sin längdpremiär och fick inte ens hoppa alla sex hoppen. Efter tre omgångar hade hon 6.26 som bäst och det räckte inte för att få hoppa vidare.

Angelica Bengtsson får däremot godkänt för fjärdeplatsen och sina 4.55 i stavtävlingen. Det är en bra start på säsongen och man glömmer lätt att 4.55 är lika med kvalgränsen till VM i London.

▪▪▪

I övrigt då?

Jo, en ganska nationell gala där vi svenskar kunde gå hem glada och hemmapubliken kunde jubla åt nya publikfavoriten Karsten Warholms nya norska rekord på 400 häck (48.25) och 16-åringen Jakob Ingebrigtsens fantastiska tid på en engelsk mil.

Men ur ett internationellt perspektiv var det tunt med höjdpunkter, mycket beroende på att alla de bästa amerikanarna är kvar i USA för att ha sina VM-uttagningar.

Och Usain Bolt är inte beredd att göra någon större avskedsturné.

Usain Bolt som en gång räddade ett Bislett Games som gick på knäna, fyllde läktarna till sista plats och sålde ut varena VIP-paket.

Nu är det tillbaka till det normala igen, med glesa läktare och få världsstjärnor på banorna.

Det är inte lätt att vara galaarrangör när vi skriver 2017.

Av: Mats Wennerholm

Publicerad:

LÄS VIDARE