Så präglar lilla Höör EM-laget

”Fantastisk utveckling som klubb”

Publicerad:
Emma Rask
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Emma Rask

SPORTBLADET

För sex år sedan hade 12 av 16 spelare i EM-truppen bakgrund i IK Sävehof.

Det nya landslaget frontas av spelarna som präglats i H65 Höör.

– Vi har haft en fantastisk utveckling som klubb, säger Emma Rask.

När Sverige tog medalj i ett mästerskap senast, i EM 2014, var det hela 12 av 16 i truppen som spelade, eller hade spelat, i IK Sävehof och Sportbladet döpte landslaget till ”Sverigehof”.

Handbollsgiganten präglade länge damlandslaget och bland annat kom förre förbundskaptenen (2016–20), Henrik Signell också från Partilleklubben.

Men det där är har svängt nu på sistone.

Hade kunnat vara fler

Nu är det mycket fler stockholmare i landslaget (se faktaruta nedan) och inte minst har spelarna som antingen spelar eller har spelat i H65 Höör utvecklats till nyckelspelare i landslaget under EM.

Emma Rask är nummer ett på vänsterkanten.

Emma Lindqvist är förstavalet på högernio.

Jessica Ryde har utvecklats till förstamålvakt.

Kristin Thorleifsdóttir har fått sitt genombrott.

De två förstnämnda spelar fortfarande i H65 Höör medan Ryde lämnade klubben 2017 efter fyra år och Thorleifsdóttir i somras efter tre säsonger.

Nämnas kan också att ytterligare en Höör-spelare, Isabelle Andersson, var en av de två spelare som petades från EM-truppen i sista stund och att Mikaela Mässing, som var i Höör 2014–19, garanterat hade varit med i EM om hon inte dragit korsbandet i höstas.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Kristin Thorleifsdóttir och Emma Lindqvist i H65-tröjan.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Jessica Ryde

Månsson nyckelperson

Det var H65, från lilla Höör med drygt 7000 invånare, som också bröt Sävehofs SM-guldsvit. Man vann 2017 innan sedan Sävehof återtog tronen 2018 och 2019.

– Det är superkul. Vi har haft en fantastisk utveckling som klubb. Tänk att lilla Höör kan ha det så. Det är bara att tacka klubben och Ola som hjälpt oss och utvecklat oss, säger Rask, som varit trogen H65 hela livet.

Hon syftar på tränaren Ola Månsson som är inne på sitt femte år i H65 och som utvecklat dem till landslagsspelare allihop.

– Ola är framför allt en vinnarskalle och det är något han implementerat i vårt sinne. Det ska han ha kredd för. Jag uppskattar honom supermycket, säger Rask.

Lindqvist:

– Ola är kanske inte den mest handbollstaktiska coachen. Men han är otroligt bra på att sätta ihop en fungerande grupp och få ut maximalt av varje spelare.

Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Ola Månsson
Publicerad:

LÄS VIDARE