Regeringens beslut: Ingen utökning av publiken

”En enorm besvikelse”

Av: Gustaf Ränkeskog, Jonna Andersson, Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Regeringen skjuter upp beslutet att tillåta 500 åskådare på idrottsevenemang.

Det meddelades på en pressträff under torsdagen.

– Det är en enorm besvikelse. Vi har gjort allt vi kan och visat att vi kan ta ansvar. Vi känner oss uppgivna, säger Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist.

Förslaget om att utöka publikbegränsningen på maximalt 50 personer till 500 personer presenterades på tisdagen i förra veckan.

Men på regeringssammanträdet i dag togs beslutet att ändra på publikgränsen.

– Begränsningarna kommer att ligga fast. Vi hade sett fram emot att göra utökningarna i dag, men utrymmet finns inte. Vi har hela tiden varit tydliga med att ett undantag bara kan göras om det är möjligt. Hur jobbigt och tråkigt det än är, att längta efter en mer normal vardag. Sverige är sig inte likt utan matcher med masspublik, vi vet att klubbarna har det svårt, säger socialminister Lena Hallengren.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

”Tråkigt besked att ge”

Folkhälsomyndigheten rekommenderade att inte fatta beslut om förändringar, med hänvisning till rådande läge, där antalet nya coronafall återigen ökar i bland annat Stockholm och Uppsala. Ett nytt beslut kommer att fattas så snart det är möjligt.

– Jag förstår att det här är ett besked som gör väldigt många besvikna, jag hade som ni hoppats att vi kunde fatta beslut om lättnaden i dag. Det är ett tråkigt besked att ge, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind.

Hon säger att regeringen inte utesluter ytterligare åtgärder för att stödja idrotten ekonomiskt utöver de stödpaket som redan beslutats om. Idrotten får 1 miljard kronor för andra halvåret 2020.

– Det är en enorm besvikelse. Vi har gjort allt vi kan och visat att vi kan ta ansvar. Vi känner oss uppgivna. Nu ligger beslutet i regeringens händer. Det enda vi kan göra är att vänta på nästa besked, säger Mats Enquist, generalsekreterare för SEF.

”Hade gett lite framtidstro”

De allsvenska klubbarna delar SEF:s besvikelse.

– Det finns såklart en förståelse för att vi befinner oss i en pandemi. Men det är tråkigt att vi inte tar steg i rätt riktning. Nu ligger ett stort ansvar på regeringen att säkerställa stöd till de som drabbats av pandemins effekter, säger AIK:s vice klubbdirektör Fredrik Söderberg.

Ni har tidigare sagt att ni kommer att fortsätta spela utan publik tills det blir tillåtet med fullsatta läktare. Hur tänker ni nu?

– Det är en icke-fråga just nu. Det stora problemet är att vi inte tar steg framåt och så länge vi inte gör det kommer vi inte att kunna komma till ett fullt öppnande. Det är tråkigt att det blir så starkt fokus på vad AIK tycker i den här frågan.

Även Djurgårdens sportchef Bosse Andersson var besviken över beskedet.

– Det är klart att man blir besviken. Vi har spelat ett år drygt utan publik, man tänkte väl att vi kunde få släppa på lite grann. Det hade gett lite framtidstro, säger Bosse Andersson.

Hur väntat var detta besked?

– Om man är realist så har man uppmärksammat att smittspridningen har ökat. Men man hade ju ändå förhoppningar om att det skulle bli ett positivt besked, nu blev det ett negativt.

Hur påverkas Djurgården av att det inte blir 500 i publikgräns?

– Kortsiktigt kan vi hantera 2020, vi har haft en beredskap att det blir spel utan publik 2020. Det blir mer oroväckande för nästa säsong. Alla klubbar har nog svårt att tänka sig ett ytterligare år utan publik.

PODD Corona-rapport från kontinenten

Aftonbladet Daily pratar med Benjamin Ekroth i Berlin och Frida Fagerlund i London.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE