Tvingas betala för matcher som aldrig spelats

Stora idrottsförbunden driver in serieavgifter trots att allt ställts in

Publicerad 2021-04-30

Det blev inget seriespel för Linköpings innebandyungdomar.

Trots det har klubben, precis som systerföreningar i bland annat handboll och ishockey, tvingats betala hundratusentals kronor i serieavgifter.

– Förbundet borde leva som de lär, säger klubbdirektör Johan Lindskog till Sportbladet.

För att finansiera administrationen kring seriespelen kräver de stora idrottsförbunden varje år serieavgifter av sina föreningar. Så även för säsongen 2020/21 i såväl ishockey som innebandy och handboll – trots att ungdomarna knappt fick spela några matcher alls.

För Linköpings innebandyklubb uppskattar klubbdirektören Johan Lindskog att det handlar om 200 000 kronor till Östergötlands innebandyförbund för barn- och ungdomslagen samt drygt 100 000 till Svenska innebandyförbundet för juniorallsvenskan, division 1 och damallsvenskan.

– Om vi kikar på hur Svenska innebandyförbundet resonerade när pandemin slog till i våras så sa de till oss cuparrangörer att betala tillbaka anmälningsavgifterna för anmälda lag. Då är det lustigt att de inte gör på samma sätt när det gäller deras egna serier, säger Lindskog.

Johan Lindskog.

”Det är en svår fråga”

Sportbladet har talat med distriktsförbund i flera idrotter som alla vittnar om att situationen kanske ändå inte är så enkelt som den först kan verka. Serierna är visserligen inställda men det stora arbetet med administrationen inför seriestarten hann ändå genomföras.

Distrikten har också löpande kostnader som måste fortsätta finansieras om idrotten ska kunna återstartas som vanligt igen efter pandemin.

– Det är en svår fråga det här, säger Bjarne Persson som är verksamhetschef på Skånes handbollsförbund och fortsätter:

– Klubbarna har inte fått spela så många matcher men å andra sidan har vi lagt ner mer tid och arbete det här året. Så om avgiften ska ses som en betalning för att vi administrerar serierna så är den fortfarande fullt rimlig. Ska den däremot ses som en betalning för att spela serierna så är den det inte.

”Kom aldrig till någon samsyn”

Det som gör frågan extra snårig är att de nationella förbunden inte har ensam bestämmanderätt över serieavgifterna. Det är istället upp till varje enskilt distriktsförbund att avgöra om, och hur mycket, barn- och ungdomslagen ska betala för det inställda seriespelet.

– Vi hade nationella möten med alla distrikt men kom aldrig till någon samsyn, säger Helena Bruzelius som är ordförande i Värmlands innebandyförbund.

De har beslutat att dra av 40 procent av beloppet från förra årets serieavgift på den kommande säsongens faktura.

– Vi gjorde ett ganska gediget jobb för att veta var vår ekonomiska smärtgräns går innan vi behöver tulla på personalen. Vi vill så klart ge så mycket som möjligt tillbaka till föreningarna men också ha möjlighet till en god återstart, säger Bruzelius.

Svenska innebandyförbundet tog i sin tur nyligen beslutet att subventionera serieavgifterna kommande säsong med 10 000 kronor per lag för föreningarna i damernas allsvenska och herrarnas division 1.

Förbundet går bättre ekonomiskt

Åsa Wigforss, tillförordnad generalsekreterare, hade samtidigt önskat ekonomiskt stöd från Riksidrottsförbundet så att enskilda barnfamiljer inte ska behöva betala för barn- och ungdomsmatcher som aldrig spelas.

– Om vi hade kunnat söka bidrag på samma sätt som föreningarna hade vi kunnat betala tillbaka till verksamheten på ett annat sätt än nu, säger Wigforss.

Paradoxalt nog har pandemin gett Svenska innebandyförbundet en för god ekonomi för att de ska kunna söka den typen av ekonomiskt stöd från RF. Samtidigt beräknar förbundet att pengarna som sparats på inställd verksamhet kommer krävas för att kunna återstarta idrotten igen.

– Visst, vi kan betala tillbaka nu men då blir det väldigt mycket verksamhet som måste ställas in även kommande år. Men vi hoppas att vi kommer få pengar, dels från ordinarie budget men också genom att söka stöd, så att vi kan hitta andra sätt att kompensera föreningarna, säger Wigforss.

Johan Lindskog i Linköping innebandy anser ändå att mer av förbundets besparingar borde nå föreningarna redan nu.

– Svenska innebandyförbundet kommer gå plus i år och har dessutom skapat ett antal nya tjänster för den här säsongen. Det är något som skapat viss irritation. Jag har pratat med framförallt andra cuparrangörer som sitter i samma båt som oss och de tycker att det är väldigt lustigt hur de resonerat.

Följ ämnen i artikeln