Efter kritiken: ”Då kliver jag bort direkt”

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

LAHTIS. Johan Sares är chef på längdskidförbundet samtidigt som han är rådgivare åt både Stina Nilsson och Marcus Hellner.

Men han ser inget problem i de dubbla stolarna. 

– Någon jävighet får det inte vara, men det har jag förtroende från mina chefer att avgöra det, säger han.

Längdskidförbundets chef Johan Sares jobbade i rollen som marknadschef på förbundet när Marcus Hellner tog OS-guld i Vancouver 2010. Kort därefter slutade han för att börja jobba som klubbchef i IK Mora i hockeyallsvenskan. 

Men samtidigt tog han över rollen som ekonomisk rådgivare för Marcus Hellner. 

– Jag ska hjälpa Marcus med att hitta och förhandla fram sponsoravtal, sa han då. 

Det samarbetet fortsatte sedan när Sares klev tillbaka i en ny roll som längdchef på förbundet och efter det har han också hunnit med att ha och avsluta ett samarbete med Calle Halfvarsson samt att han på senare tid också tagit rollen som ekonomisk rådgivare åt det svenska laget största stjärna, Stina Nilsson. 

– När det började gå bra för henne och hon inte kände sig mogen att ha en uttalad agent eller manager men ändå ville ha någon som hjälpte henne tog jag det uppdraget. Så man inte tror att man gör rätt utan man gör rätt, säger Sares. 

”Fungerat jättebra”

Sportbladets krönikör Petra Thorén är kritisk mot att Sares sitter på dubbla stolar där han förväntas arbeta för både idrottarens och förbundets bästa i jakten på intäkter. 

– Det har fungerat jättebra. Men skulle det hamna i en situation där det kan bli fel i min roll på skidförbundet så kliver jag bort i från det direkt. 

Från åkarna? 

– Ja, då får de hantera det där själva. Någon jävighet får det liksom inte vara och det tycker jag vi hanterar bra. 

Hur lätt är det att avgöra? Och vem gör det? 

– Jag tror jag har det förtroendet från mina chefer. 

Men i ett läge när det är stora framgångar för en åkare, för vem jobbar du i första hand när det gäller sponsorjakt? 

– Det är skidförbundet, sju dagar i veckan? 

Hur bra är det för Stina och Marcus? 

– Det får du fråga dem om. Där får de ta ett beslut själva. 

”Viktigt att det inte stöter sig”

Marcus Hellner tycker inte Sares dubbla stolar har varit ett problem under hans karriär. Tvärtom till och med. 

– Det funkar bra, för mig del är det inga problem och jag tror inte det är det för förbundet heller. Jag tror till och med det kan vara positivt i och med han har koll på mina samarbeten och sponsorer kan han ha koll så det inte krånglar med förbundets sponsorer. 

– Det viktiga är att man har en dialog så det inte stöter sig. 

Har det funnits tillfälle där du känner att du inte fått ut max för att Johan har prioriterat skidförbundet? 

– Nej det har jag aldrig känt. Vi har ett långt samarbete och han stöttar och hjälper mig bra. Jag värdesätter också en bra relation till laget, jag vill vara med i träningsgruppen så jag har inget att klaga på. 

Även Ola Strömberg, förbundschef på skidförbundet och Johan Sares närmaste chef tycker det är bra att Sares har dubbla roller. 

– I dagsläget ser jag det som en fördel. Risken minskar för att vi ska hamna i Northugproblemen som de har haft i Norge där en åkare tar på sig en sponsor som är en tydlig konkurrent till vår huvudsponsor. 

– Är det en jävsituation får han ta upp det med mig, han är anställd av oss och det är hos oss lojaliteten ska ligga. Men det har inte hänt hittills, säger Ola Strömberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE