Sandviken sänkte VSK på stopptid

Erik Petterssons straff gav 5–4

Publicerad 2017-02-26

VÄSTERÅS. Den första superkvarten gick till sudden death, den andra avgjordes på stopptid.

Matchuret visade 93.35 när Sandvikens Erik Pettersson dundrade in straffen som gav 5–4 mot Västerås.

– Vi tar med oss en skön känsla härifrån, säger tremålsskytten Daniel Mossberg till Sportbladet.

Västerås vann den första kvartsfinalen efter ett Simon Jansson-signerat sudden death-mål och hade nu fördelen av hemmaplan.

Men spelarna utnyttjade den inte. VSK, som jagar sitt tredje raka SM-guld, uppträdde ängsligt, ostrukturerat och energilöst i den första halvleken. Det utnyttjade Sandviken, eller rättare sagt Daniel Mossberg.

Mossberg kung på isen

35-åringen, som var en av de största målsumparna i Göransson arena, svarade för en i princip felfri första halvlek i ABB Arena. Det var han som dundrade in ledningsmålet på hörna. Det var han som efter en soloprestation vispade in 2–0-målet bakom VSK-målvakten Andreas Bergwall. Det var han som tog bollen från Ted Bergström och iscensatte anfallet som gav 3–0.

– Föreningen vill att jag ska bidra när det hettar till och jag är nöjd med min match, säger ”Mossan”.

VSK kom tillbaka

Västerås var uträknat, men i andra halvlek small det bakom Joel Othén i Sandvikens mål. Pang, pang, pang, pang - och så var VSK plötsligt i ledningen.

– I första halvlek bjöd vi på några lägen och Sandviken är alldeles för bra för det. Vi kom in snett i det, men kom ut som ett nytt lag efter pausen, säger VSK-tränaren Michael Carlsson.

Det spel- och målmässiga övertaget var dock bara tillfälligt. Sandviken kvitterade genom, just det, Daniel Mossberg och matchen såg ut att gå till förlängning.

Då, på stopptid, blev Christoffer Edlund bryskt stoppad i straffområdet av Stefan Edberg. Mikael Hillerius dömde straff, och Erik Pettersson placerade bollen bakom Andreas Bergwall.

– Jag imponerad av lagets inställning. Vi spelar nästan hela andra halvlek med två man kort mot Västerås, men det är de som gnäller mest. Det känns som att vi har något bra på gång. Vi har en bra känsla och tror på oss själva, säger Daniel Mossberg.

– Hörna till 4–4, straff till 5–4. Det är små marginaler i ett slutspel och nästa gång är de till vår fördel. Vi är starka och ska fortsätta att pumpa på i den här serien, säger Michael Carlsson.

Sandviken har inte förlorat en kvartsfinalserie sedan 1994 och har nu kvitterat till 1–1 i matchserien. På tisdag, i Göransson arena, möts lagen på nytt.