Svenska boxningsprofilerna: ”Hans tid att glänsa”

Av: Stefan Alfelt

Publicerad:
Uppdaterad:

I kväll 22.00 går Sven Fornling upp i VM-titelmatch mot Karo Murat.

Tunga svenska boxningsprofiler tycker här till om kvällens drabbning i Sportbladets enkät

Maria Lindberg:

”Eftersom jag känner Sven sedan många många år är det extra kul att följa hans utveckling. När han började "leka omkring" med oss på Winning Boxing Club var han ett barn som utvecklades till en ung amatörboxare där jag hade förmånen att sekondera honom i många matcher.

Då boxade han med mer vilja än teknik många gånger. Nu är han ett fullblodsproffs, som utvecklats till ett "fysmonster" MED teknik. Sven har i min mening förtjänat en titelmatch mer än många andra. Han har inte haft en lätt väg som proffs, men han har varit väldigt smart i sina "val" av matcher. Han har matchats fram med utmanande motståndare mer eller mindre hela vägen. Vissa har varit större risker än andra, men han noga övervägt en bra väg för att hela tiden utvecklas som boxare.

Karo Murat är återigen en tuff utmaning för Sven, men han har flera gånger tidigare visat att han kan klara det som många tror är näst intill omöjligt. Jag utgår ifrån att det kommer att bli en hård och fysisk match, men om det är något som är till Svens fördel så är det hans fysik. Mentalt är Sven mer än redo, där är han orubblig. Jag tror på Sven!”

Anthony Yigit:

”Detta är vad boxning handlar om och vad som gör att jag älskar det. ALLA kan lyckas om man bara vill. Vare sig det går eller inte så är detta inte den enda chansen för honom att få en stor och viktig match.

Jag är glad över att se honom klättra sig framåt i skuggan av många andra svenska boxare. Med det sagt så gjorde han ett stort statement när han besegrade förre OS-deltagaren Naim Terbunja. Säg vad du vill om Terbunjas insats men Fornling höll sig stabilt mentalt igenom hela grejen, försnacket, nerverna och bara grejen att få möta ett namn som Naim. Sven har fortsatt att skrälla på bortaplan och jag ser inte varför det inte ska gå denna gång också.”

Klara Svensson:

”Jag känner och har tränat mycket tillsammans med Karo Murat, Svens motståndare. Det är en tuff match, Karo är extremt erfaren med många och stora matcher i bagaget mot bland andra Bernard Hopkins.

Jag gick match på samma gala som Karo senast när han slog ut Travis Reese i tolfte ronden för att erövra VM-titeln. Jag tycker att det är otroligt kul att Sven får gå en sån här pass tung VM-match. Sven har allt att vinna, och jag tror att han trivs som underdog.”

Otto Wallin:

”Tycker att Sven har utvecklats stabilt hela tiden. Minns när han kom över till Köpenhamn och sparrade med Patrick Nielsen bland andra för något år sen och imponerade på mig. Han har ett riktigt krigarhjärta och får han chansen att växa in i matchen tror jag att det kan bli en svensk världsmästare till.

Jag håller tummar och tår för Sven!”

Mikaela Destiny Laurén Södersteen:

”Jag vet inte så mycket om hans utveckling då jag inte sett honom live på träningar men han verkar verkligen ha hittat en ny glöd och driv. Han verkar tro på sig själv och det i samband med att han tränar stenhårt, vilket han verkar göra, kan få honom att nå långt.

Fantastiskt kul att han får chans på en VM-match. Allt kan hända där om han har en bra dag. Han har bevisat att han hör hemma i toppen. Framgång föder framgång och i de senaste matcherna har han boxats riktigt bra, vilket ger honom positiv feedback och självförtroende.”

Adrian Granat:

”Riktigt kul för Sven att han får chansen att gå en match om ett världsmästarbälte. Han har haft en stabil utveckling i rätt riktning de senaste åren. Han är en riktig kämpe och en stor förebild.

Jag tror att detta är Svens match och hans tid att glänsa. Men det kommer att bli tufft. Sven måste verkligen leverera för att vinna. Han måste göra sitt livs match och det tror jag verkligen att han kommer göra.”

Foto: TT
Sven Fornling, till höger, är redo för sin livs match mot tyske Karo Murat.

Allt du behöver veta inför titelmatchen

Det här gäller matchen: IBO:s världsmästartitel i lätt tungvikt (79,3 kg). Karo Murat är regerande mästare.

Sven Fornling

Ålder: 30.
Nationalitet: svensk.
Matchstatistik: 14 segrar (7 KO), 1 förlust, 0 oavgjorda.
Stance: ortodox (vänstern före).
Smeknamn: Benton.
Kommentar: Enormt vältränad. Orkar hålla högt tempo genom hela matchen. Ingen knockoutboxare. Vinner matcher på sin intensitet och slagfrekvens.

Karo Murat (egentligen Karen Muratyan)

Ålder: 35.
Nationalitet: Tysk, född i Armenien.
Matchstatistik: 32 segrar (21 KO), 3 förluster, 1 oavgjord.
Stance: ortodox.
Smeknamn:
Kommentar: Hög knockoutfrekvens beroende på att han precis som Fornling håller ett högt tempo med många slag i matcherna. De flest knockar har kommit mot slutet.

Alfelts analys: Murat är favorit i kraft av sin erfarenhet från stora matcher medan det för Fornlings del är första gången som han möter en världsklassboxare. Räkna med en slagrik, hård fajt där det gäller för Fornling att inte bli intryckt mot repen. Får Murat ett övertag ökar han tempot medan han letar efter en öppning för sin farliga vänsterkrok.

Publicerad:

LÄS VIDARE