Sverige nära skräll – föll i kvarrysaren

Uppdaterad 2016-09-04 | Publicerad 2016-09-03

Bosnien-Herecegovina var stora favoriter – men med sekunder kvar hade Sverige chansen att vinna.

Det blev dock en knapp förlust med 74-71 efter en rysare i den första EM-kvalmatchen.

Sveriges basketherrar har inte vunnit mot Bosnien-Herecegovina på 13 år och tvingas klara sig utan Jonas Jerebko, Jeffery Taylor och Marcus Eriksson i EM-kvalet.

Men inför den sista perioden hade det unga svenska laget chansen att skrälla.

Sverige fick dock en jobbig start på matchen.

Bosnien, med NBA-stjärnorna Mirza Teletovic och Jusuf Nurkic, spelade aggressivt försvar och Sverige fick inte till anfallsspelet.

Ledda av Nurkic gick Bosnien ifrån till 25-16 i den första perioden. Men i den andra vaknade Sverige i såväl försvar som anfall.

Alexander Lindqvist sänkte några viktiga skott och när Dino Pita kom in från bänken och drog i två raka treor var underläget bara två poäng med minuten kvar till paus.

Bosnien hade dock 40-35 i halvtid.

Ledde matchen

Sverige började den tredje perioden bra och när Lindqvist satte en ny trea till 41-40 var Sverige i ledningen för första gången i matchen.

Det svenska anfallsspelet började dock hacka och Bosnien kunde göra ett litet ryck. Men Sverige kom tillbaka på nytt och ställningen var helt lika, 50-50, inför den sista perioden.

17-åriga Dzanan Musa imponerade stort i den Bosnien och hemmalaget kunde gå ifrån till en elvapoängsledning. Men Sverige gav inte upp den här gången heller, jobbade sig tillbaka och när Christopher Czerapowitz satte en trea med 45 sekunder kvar var ställningen 69-71.

Bosnien, som förlorade stort i den första kvalmatchen mot Ryssland, blev dock för svåra och vann efter att Musa satt 74-71.

Sverige möter Ryssland på hemmaplan i Uppsala på onsdag.