Norska svaret efter SVT-profilens krav

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

”Är inte i position att göra det”

”Lägg korten på bordet”, krävde SVT-experten Johanna Ojala och satte press på Norge att offentliggöra Therese Johaugs provsvar.

Nu svarar Antidoping Norge.

– Det är inte någonting som är aktuellt just nu, säger kommunikationsansvarige Halvor Byfuglien till Expressen.

Therese Johaugs dopningstest visade spår av anabola steroiden clostebol. Enligt 28-åringen själv ett ämne hon fått i sig av misstag vid behandling av brännsår på läpparna.

”Jag vill se transparens”

Efter nyheten gick SVT:s skidexpert Johanna Ojala ut och krävde att Norge skulle offentliggöra Johaugs provsvar.

– Ju mer man försöker hålla tillbaka eller dölja – desto mer misstänksamma blir ju konkurrenter, tv-tittare, ja hela längdskidsvärlden. Och det är inte vad norsk längdskidåkning behöver just nu. Om Johaugs provsvar offentliggörs kan hennes case bli stärkt – att det är låga värden och då bevisas icke-avsikten att dopa sig. Jag vill se transparens, lägg korten på bordet, sa Johanna Ojala i SVT.

”Är i efterforskningsfasen”

Men fem dagar senare har fortfarande ingenting hänt. Ingen vet hur stora mängder clostebol Johaug hade i kroppen vid dopningstestet och varken norska skidförbundet eller Antidoping Norge har någon avsikt att offentliggöra värdena.

"Det är inte Norges skidförbund i position till att göra. Antidoping Norge är beslutsmyndighet i det här", skriver Espen Graff, kommunikationschef på förbundet, i ett sms till Expressen.

– Det är inte någonting som är aktuellt just nu. Vi är mitt inne i efterforskningsfasen och kan inte gå ut med någonting knutet till det här fallet, säger Halvor Byfuglien, ansvarig för kommunikationen på Antidoping Norge, till tidningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE