Uppdaterad 2016-12-12 | Publicerad 2016-12-11

Flinck: Det skulle vara ett stort misslyckande

GÖTEBORG. Frånsprungna och bortsprungna.

Nu talar mycket för att Sveriges EM dör redan i morgon.

Samtidigt har man otroligt nog fortfarande en semifinal i egna händer trots blott en seger på fyra matcher.

Johan Flinck.

En generation på toppen av sin karriär.

Hemmaplan.

Drömlottning.

Då står vi här med blott en svensk seger (och ett kryss) på fyra matcher.

Och ett EM som riskerar att dö för landslagets del redan i morgon kväll.

Ja, risken är överhängande för Sverige har aldrig tagit poäng på Frankrike när grodätarna haft Olivier Krumbholz som förbundskapten. Sverige förlorade sex raka mästerskapsmatcher mot Frankrike 2006-2012. Sedan avgick Krumbholz och Sverige lyckades vinna en gång på vägen fram till EM-bronset 2014. Sedan kom den mästerlige försvarscoachen tillbaka och det var klippt igen för Sverige i Rio-OS.

Det är förstås ingen skam att förlora mot OS-finalisterna och en av EM:s huvudfavoriter.

Fransyskorna har inte övertygat

Men det skulle vara ett stort misslyckande om Sverige är borta från spelet om medaljerna redan i morgon kväll. För jag vidhåller att det var något av en drömlottning och att vi inte underskattar Serbien och Slovenien i det sammanhanget. Den andra halvan ser snäppet vassare ut även om Ryssland varit en besvikelse. Och på den här halvan räcker det att vi går till lördagens matcher där alla de tre lagen från grupp B besegrade de tre från grupp A.

Men det är givetvis alldeles för tidigt att göra bokslut och döma ut det här landslaget redan nu.

För hur otroligt det än låter så har Sverige fortfarande en semifinalplats i egna händer trots att man alltså bara vunnit en av fyra matcher samt åstadkommit ett kryss mot Serbien.

Nu är visserligen Frankrike något av en mardrömsmotståndare för Sverige med världens bästa försvar. Men fransyskorna har heller inte övertygat i EM: förlust mot Nederländerna i gruppen och i går vann man över Spanien med ett mål i slutsekunden som borde ha dömts bort.

Det är heller ingen skam att förlora mot Nederländerna.

Laget gick till VM-final för ett år sedan och semifinal i OS.

Men samtidigt är Nederländerna ett lag som Sverige, kanske inte haft lätt för med tanke på att det slutat med kryss i tre raka matcher, men som man vet att man alltid gör mycket mål på och som man inte förlorat mot i ”modern tid”.

Det är inte ett Norge som man alltid är chanslösa mot, ett Ryssland som alltid verkar passa Sverige dåligt eller ett Frankrike vars fysik alltid avgör i slutet.

Svagt målvaktsspel

Förmätet att säga nu kanske, men det kändes trots allt som fördel Nederländerna inför matchen.

Och så blev det.

Efter att matchens gigant, Nycke Groot, gjort 10-9 i den 25:e minuten släppte Nederländerna aldrig ledningen. Man hade 14-13 i paus trots 1-5 i utvisningar och man vann trots att Maura Visser fick blått(!) kort efter 40 minuter.

Nederländerna var det bättre laget helt enkelt.

Med både två och tre byten i anfall/försvar i detta EM var Sverige naturligtvis extra sårbara för de holländska kontringarna.

Henrik Signells order löd: spring hem först och byt sedan om det går.

Det fungerade också – i 20 minuter.

Sedan vet jag inte om det berodde på trötthet, okoncentration eller att Signell vaskade om i uppställningarna. Men i långa perioder under resten av matchen verkade flera spelare osäkra om de skulle springa och byta eller inte. Flera gånger hamnade man därför på mellanhand och de gånger man hann ner blev man för defensiva och det var heller inte försvarsspecialisterna som blev kvar då i det uppställda försvaret.

Johanna Westberg, till exempel, gjorde en alldeles formidabel match framåt men vi ska också vara ärliga och notera att hon hade stora problem bakåt.

Nederländernas tomma kantinlöp blev också ett gissel och man kan med fog påstå att det finns en förbättringspotential hos våra kantspelares försvarsspel.

Sverige blev inte bara frånsprunget utan också bortsprunget.

Nederländerna gjorde 4-0 på snabba avkast.

Mot Nederländerna var det många otacksamma skott men faktum är att Sverige inte vunnit målvaktsmatchen en enda gång i EM.

Då är det svårt att vinna handbollsmatcher, det är sedan gammalt.